Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Straatfestival Zwolle verlicht met LED-lampen

Tijdens het straatfestival in Zwolle was één van de podia, op de Jufferwal, volledig uitgelicht met LED-lampen. Het podium was net zo goed verlicht als andere jaren, maar de verlichting gebruikte wel ruim 80 procent minder elektriciteit. Geen 40.000 watt per uur, maar slechts 6.000. Als deze podiumverlichting 5 uur brandt bespaart dat €42,50 (€0,25 per kWh van een dieselaggregaat). Voor de opwekking van deze elektriciteit is een kleiner aggregaat gebruikt dan andere jaren. Dit aggregaat maakt veel minder geluid en de CO2-uitstoot is aanzienlijk lager.

Duurzaamheid en straattheater

Bij veel openluchtfestivals wordt al naar duurzaamheid gekeken. Thema’s als afval en papiergebruik krijgen veel aandacht. Reclamemateriaal wordt steeds vaker op gerecycled papier gedrukt en plastic bekertjes worden tijdens festivals apart ingezameld. Podiumverlichting krijgt echter nog weinig aandacht, terwijl dit de grootste energieverbruiker is tijdens festivals. Energiezuinige alternatieven zijn vaak nog duur en het is niet altijd duidelijk hoeveel besparing de lampen opleveren.

Onderzoek duurzame verlichting

De Vereniging voor Podium Technologie (VPT) is een onderzoek gestart om de nieuwste duurzame technologieën op het gebied van LED-verlichting, plasma en gaslampen worden getest en vergeleken met de oudere technieken. Resultaten van dit onderzoek zijn 6 december bekendgemaakt op een symposium Duurzaamheid on Stage. Raadpleeg de website van VPT voor de onderzoeksresultaten en vervolg van het project.

Bron: Vereniging voor Podium Technologie (VPT)