Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Verwarmd zwemmen op koeienmest in Putten

Eneco en Rozendaals Rosés zijn eind 2009 gestart met de bouw van een biovergister op het erf van agrarisch bedrijf Rozendaals Rosés in Putten. In de biovergistingsinstallatie worden koeienmest en andere biomassa, omgezet in groene stroom en warmte. Bijzonder is het hoge rendement van de installatie. Met de warmte worden de boerderij èn het water van het nabijgelegen subtropisch zwembad ‘Bosbad Putten’ verwarmd.

De groene energie installatie levert naast warmte een hoeveelheid elektriciteit die genoeg is voor 1900 huishoudens. Met de biovergister wordt zo’n 3.870 ton CO2 uitstoot bespaard op jaarbasis. Het project is tot stand gekomen vanuit een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen: de eigenaar van het agrarisch bedrijf Rozendaals Rosés, de zwembadeigenaar, de gemeente Putten, de provincie Gelderland en Eneco.

Voor de elektriciteitsproductie worden twee gasmotoren geplaatst die het biogas gebruiken dat uit de vergister komt. Eén gasmotor levert warmte aan het agrarisch bedrijf zelf en de andere komt op het terrein van het nabijgelegen zwembad en levert daar warmte. Om het gas op de locatie van het zwembad te krijgen wordt een 3 kilometer lange gasleiding van de boerderij naar het zwembad aangelegd. De opgewekte elektriciteit uit beide machines wordt geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Door de levering van CO2-neutrale warmte aan het zwembad gaat Bosbad Putten zeer duurzaam vertier aanbieden.

De biovergister in Putten is de eerste commercieel ontwikkelde biogasinstallatie van Eneco in Nederland.

Bron: Eneco