Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Sportbedrijf Arnhem bespaart 30% door installatieregeling naar bezettingsgraad

Sportbedrijf Arnhem heeft in maart 2010 een gebouwbeheersysteem geïnstalleerd waarmee de gebouwinstallaties van de verschillende panden op afstand bestuurd kunnen worden. Sportbedrijf Arnhem is verantwoordelijk voor 53 sportaccommodaties in Arnhem. Op aanraden van gemeente Wijchen installeerde zij dit systeem. Hiermee wist het Sportbedrijf een energiebesparing van 30% te behalen.

Energieverbruik in openbare ruimtes

Bezoekers en gebruikers van openbare ruimtes voelen zich vaak niet verantwoordelijk voor het energieverbruik. Daarbij hebben verschillende bezoekers verschillende behoeftes wat betreft temperatuur en verlichtingsniveau. In deze ruimtes is het daarom al vaak te lang onnodig warm en blijft verlichting branden in ruimtes die niet gebruikt worden. Dit zorgt voor een hoog energieverbruik. Het blijkt in praktijk lastig gebruikers hierop aan te spreken. Een gebouwbeheersysteem biedt voor dit probleem een oplossing. Een gebouwbeheersysteem is niet nieuw. Tot nu toe is het in openbare ruimtes weinig toegepast, doordat de focus lag op tastbare maatregelen zoals dubbel glas en isolatie. De gebruikers blijken echter meer invloed te hebben op het energieverbruik. Hen erop blijven wijzen zuinig met energie om te gaan werkt ook, maar is lastiger.

Gebouwbeheersysteem

Sportbedrijf Arnhem maakte inzichtelijk wanneer, hoe lang en onder welke omstandigheden mensen willen sporten. Bij de boeking van een accommodatie geven mensen precies aan welke uren ze willen sporten en hoeveel licht ze nodig hebben. De gebouwinstallatie wordt hier direct op afgestemd. Als mensen zich vervolgens met een pas bij de accommodatie melden gaat de temperatuur omhoog en het licht in de juiste ruimtes naar het gewenste niveau. Bij verlaten van de accommodatie gaan het verlichtingsniveau en de temperatuur naar het niveau van de volgende gebruiker of naar de nachtstand (licht uit en een temperatuur van 12 oC). Het gebouwbeheersysteem maakt het ook mogelijk gebruikers meer te betrekken bij energiebesparing. Zij kunnen een inlogcode krijgen waarmee zij inzicht krijgen in het energieverbruik van verschillende ruimtes. Zo kunnen gebruikers zien hoe energiebesparing de prijs van de zalenhuur kan drukken en hoe zij dit kunnen beïnvloeden.

Bron: Sportbedrijf Arnhem