Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Dorpshuis Swanla verlicht met spaarbuis

In Dorpshuis Swanla in gemeente Zuidplas (voorheen Zevenhuizen), dat zowel een cultureelcentrum is als een sportaccommodatie, zijn alle oude TL-buizen vervangen door een nieuwe soort verlichting. Deze verlichting past in het oude TL-armatuur en is op de markt gebracht onder de naam Spaarbuis. Door het installeren van deze nieuwe lampen bereikt Dorpshuis Swanla een besparing van 50% op de energie. De investering verdient zichzelf daardoor binnen een jaar terug.

Past in bestaand TL-armatuur

Directeur Koen Gouwloos van Spaarbuis Europe: "We waren voor de klanten van Gouweloos Elektrotechniek op zoek naar een goede vervanger voor de technisch verouderde TL-buis. Tien jaar geleden kwam de T5-buis op de markt die minder verbruikt en rustiger licht geeft dan de TL-lamp. Het probleem was echter dat deze niet in de oude armaturen paste, zodat er flink geinvesteerd moest worden. Niet alleen in lampen, maar ook in armaturen om de bestaande situatie te upgraden."

"De Spaarbuis is een glazen koker, groot als een TL-lamp en met dezelfde voetjes, die daardoor in het bestaand armatuur passen. In de buis zelf is zowel de nodige elektronica als een T5-lamp gemonteerd. Nu wordt vervanging simpel. Je haalt de TL-buis en de starter uit het oude armatuur, doet de nieuwe Spaarbuis erin en je bent klaar. Afhankelijk van de capaciteit van de lamp kun je daarna direct tot 50% besparen. De lampen voldoen aan de CE norm, zijn KEMA-keur en krijgen het energielabel A."

Betere lichteigenschappen

"We hebben de naam Spaarbuis bedacht omdat die belooft wat je ervan verwacht. Zoals de spaarlamp de gloeilamp vervangt, vervangt de Spaarbuis de oude TL-buis. Een aardige bijkomstigheid van het glazen omhulsel is dat de T5-lamp in een soort microklimaat functioneert dat rond de 38 graden Celsius blijft. Dit verbetert het energieverbruik, verlengt de levensduur en maakt dat de lamp ook onder extreem koude omstandigheden goed functioneert zodat het ook geschikt is voor buiten en in koelhuizen. Het licht wordt ook als rustiger ervaren omdat het hoogfrequent is. Bovendien ben je af van het flikkeren bij het opstarten, zoals bij de oude TL-buis."

De lampen zijn vooral geschikt voor sporthallen, scholen, zwembaden, distributiecentra, warenhuizen e.d., waar de meeste TL-armaturen voor lampen van 120 en 150 cm lang zijn.

Bron: Spaarbuis Europe