Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Duurzame sauna: schoon in hergebruikt water

Duurzame voorbeelden van zwembaden zijn al bekend in Nederland. Sauna’s bestaan er inmiddels ook een paar duurzame in Nederland. De duurzame maatregelen zijn ambiteus en kunnen vaak ook in zwembaden toegepast worden

Friese sauna reinigt water met helofytenfilter

In Friesland vind je de winnaar van de duurzaamheidsprijs 2009: Sauna Hotstones. Deze sauna heeft het energieverbruik gehalveerd door vervanging van alle apparatuur. Alle stroom kopen ze in bij Greenchoice. Het water in het buitenbad wordt gereinigd door zuiverende waterplanten, een zogenaamde helofytenfilter. Eigenaresse de Jong: ‘Onze droom is om zelf stroom op te gaan wekken. Want energieprijzen zullen in de toekomst alleen maar stijgen.’

De duurzame intenties zijn er dus, maar het bedrijf loopt daarin harder dan haar klanten. De Jong legt uit dat de meeste gasten niet bereid zijn om extra te betalen voor duurzaamheid. Dat merken ze vooral in het restaurant. Een jaar geleden was de hele kaart biologisch. En duurder. Daarmee prezen ze zichzelf de markt uit. Nu zijn bepaalde gerechten biologisch en kan de klant zelf kiezen. Op die manier blijft het bedrijf marktconform, maar hopen ze wel in kleine stapjes de klanten bewust te maken van duurzaamheid.

Sauna Nederasselt

Voor de eigenaar van Sauna & Beauty Oase (Nederasselt) waren ook de stijgende olie-prijzen aanleiding om op zoek te gaan naar een duurzamere bedrijfsvoering. Erik van Ingen-Schenau schafte zeven jaar geleden al een warmtepomp aan en daarmee besparen ze nu evenveel als het jaarlijkse energieverbruik van vijftien huishoudens. Met de warmtepomp tappen ze warmte af van het grondwater dat daarna naar het koude dompelbad gaat. Vanaf daar wordt het water steeds verder opgewarmd voor het zwembadwater en de bubbelbaden en uiteindelijk wordt het gebruikt voor de wasmachines en toiletten. Hierdoor is het gasverbruik 35% afgenomen en gebruiken ze per gast 250 liter water in plaats van 750 liter.

Sauna Zuthpen

In het oosten van het land in Zutphen is nog een sauna die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Bij Sauna Ryokan ligt het dak vol zonnepanelen en wordt alleen groene stroom gebruikt. Het gebouw wordt gekoeld door water uit het nabij gelegen meer. Ryokan streeft ernaar de eerste klimaatneutrale sauna van Nederland te worden. Maar adverteert er niet mee. Duurzaamheid is volgens eigenaar Visch een visie, geen marketinginstrument. Hij is als sinds 2004 bezig om stapje voor stapje om te schakelen. De volgende stap wordt een windmolen, maar dan wel één die niet de rust van de badderende gasten verstoort. Visch is ervan overtuigd dat je pas echt tot rust kan komen als je in harmonie bent met de wereld om je heen.

Bron: Het Kan Wel door Rozemarijn, De Betere wereld 2010