Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Natuurwarmte Installatie bij zwembad Kalverdijkje

In Leeuwarden wordt een Natuurwarmte Installatie gebouwd bij het zwembad Kalverdijkje. In dit project werkt de gemeente Leeuwarden samen met bv SPORT.

Principe

De Natuurwarmte Installatie verwarmt het zwembadwater met warmte van houtsnippers. Het principe is gebaseerd op het gebruiken van de warmte die ontstaat bij broei van houtsnippers. Broei ontstaat wanneer veel biomassa op een hoop ligt en het vochtpercentage circa 15% is. In hooibergen ontstaat door dit proces nogal eens brand. Als je dit principe onder controle kunt houden, is de vrijkomende warmte nuttig te gebruiken. Via warmtewisselaars wordt de warmte gebruikt voor de verwarming van o.a. het zwembadwater. De houtsnippers leveren voldoende warmte, waardoor verwarming met behulp van gas niet meer nodig is.

Installatie

De installatie bestaat uit een verticale cilinder van ongeveer 4 meter in doorsnede en is ongeveer 10 meter hoog. De cilinder, waarin het proces van natuurwarmte plaatsvindt, is voorzien van een bekleding van stevige verticale houten staanders met een “open” houten invulling. De staanders zijn verschillend van lengte en steken soms boven de cilinder uit (maximaal 11 meter) en zijn soms juist korter dan de cilinder. Op deze manier krijgt de installatie een natuurlijk uiterlijk.

Testen

De installatie wordt begin 2011 getest. In maart 2011, tijdens de Beurs Groen Loont zal de werking van de Installatie nader worden toegelicht en in het voorjaar van 2011 is de officiële opening.

Slim met Energie en Water

Het project valt onder de duurzaamheidsaanpak van de gemeente Leeuwarden, Slim met Energie en Water. Deze aanpak werd onlangs op de Klimaattop van Leeuwarden toegelicht. De gemeente Leeuwarden en bv SPORT dragen met het project steentje bij aan een milieuvriendelijke woon- en leefomgeving van de bewoners rondom het zwembad.

Bron: Sustainable Winners BV en www.landvanenergie.nl