Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Alkmaar verlicht Handbalveld met LED-verlichting

SV Koedijk heeft als eerste in Nederland een handbalveld voorzien van LED-verlichting in gebruik genomen. De nieuwe lichtinstallatie bestaat uit vier lichtmasten. Deze toepassing van LED-verlichting is een proef van het Sportbedrijf Alkmaar. Wanneer de resultaten positief zijn, zal de proef mogelijk worden uitgebreid naar andere sportvelden. Begin mei 2011 hebben wethouders Nagengast en De Baat de verlichting officieel in gebruik genomen.

Eerste positieve ervaring

Voorzitter Ruud Slikker: "De nieuwe verlichting is niet alleen erg prettig om mee te trainen en wedstrijden te spelen, maar het is ook duurzaam en zorgt ervoor dat onze energierekening naar beneden gaat. We zijn dan ook zeer blij dat we dit samen met de gemeente konden realiseren. Het is een mooie stap voorwaarts voor sportief en duurzaam Alkmaar."

Voordelen LED-verlichting

Het gebruik van de LED-verlichting kent vele voordelen. Door dynamisch gebruik kan het energieverbruik tot wel vijftig procent dalen. Naast energiebesparing zorgt het voor veel minder lichtuitstraling naar de omgeving en omwonenden. Daarnaast hoeven de lampen niet meer op te warmen, maar hebben direct hun volle opbrengst en is de levensduur vele malen langer. De clubs kunnen de verlichting beter afstemmen op hun gebruiksbehoefte. Zo kunnen alleen die delen van het veld verlicht worden die gebruikt worden. Wethouder sport, Peter de Baat ziet ook duidelijk de voordelen van de LED-verlichting in "Ik heb hoge verwachtingen van deze proef. Duurzaamheid en sport aan elkaar verbinden biedt kansen. Geweldig wanneer het milieu gespaard wordt en tegelijkertijd de energierekening van sportverenigingen omlaag kan!"

Vervolg

In 2012 zal een evaluatie plaats vinden van het gebruik. Het Sportbedrijf hoopt dat daaruit blijkt dat LED verlichting voor sportcomplexen de verwachtingen inlost. Dat zou een basis bieden om in de toekomst dan meer sportvelden te voorzien van LED-verlichting.

Bron: Duurzame gemeente.nl, Gemeente Alkmaar