Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Kinderen wandelen voor kraanwater op school

Join the Pipe is de eerste community van kraanwater drinkers en om de kinderen in Nederland meer kraanwater te laten drinken en geen zoete drankjes organiseert Join the Pipe de eerste Kraanwater Vierdaagse van Nederland. Speciaal daarvoor is er een starters pakket voor schoolkinderen om het lopen op kraanwater zo makkelijk mogelijk te maken.

Het pakket bestaat uit een pin met jaartal voor op de medaille, een bidon met draagkoord en een spandoek met de naam van de school. Familie en vrienden kunnen de kinderen sponsoren via de sponsorkaart. Kraanwater is gezond, goed voor het milieu en zo lopen de kinderen in Nederland voor gezonde kinderen in Afrika.

De kosten voor het starters pakket zijn € 2,75,- per stuk exclusief de verzending. Het sponsor bedrag kan de school gebruiken voor de financiering van een eigen kraanwater tappunt op het schoolplein of een waterproject in Afrika.

Het goede doel

Op de meeste scholen in Afrika is nog geen water. Als er een handpomp is dan is deze vaak stuk en uit de kraan komt geen water want overdag is er te weinig druk of de school heeft de rekening niet betaald. De scholen zijn simpel weg te arm in Afrika om deze service te verlenen of zien het niet als hun taak. Soms staat er een emmer in de hoek van de klas waar de kinderen met hun vieze handen van het toilet uit drinken. Dit zorgt voor veel ziektes en is eenvoudig te verhelpen met een bidon. Gelukkig zorgen moeders thuis wel voor schoon drinkwater.

Om te zorgen dat de bidons op de juiste plek in Afrika terecht komen werkt Join the Pipe samen met Fair Water (http://www.fairwater.org/). Dit Nederlandse bedrijf maakt een duurzame handpomp die niet stuk gaat met garantie. Uniek in de wereld. De Bidons wordne in de buizen van de pomp verstopt, zodat ze niet "van de vrachtwagen vallen" en zo op de meest afgelegen plekken van Afrika terecht komen. Een sponsor bedrag van € 1,50 kan er al voor zorgen dat een schoolkind zijn hele jeugd veilig water van huis naar school kan meenemen.

Het kraanwater tappunt

Het Join the Pipe tappunt staat reeds op meer dan 550 plekken door heel Nederland. In alle grote steden op o.a. pleinen en in parken, maar ook binnen bij onderwijsinstellingen, luchthavens en winkelcentra. Het tappunt is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse waterleidingbedrijven, vandaalbestendig en wordt direct op de bestaande waterleiding aangesloten.

Het tappunt is te gebruiken met en zonder fles en kan ook in de winter buiten blijven staan met nagenoeg geen onderhoud. Een aantal waterleidingbedrijven sluiten het tappunt kosteloos op het schoolplein aan.

Bron: Join the Pipe