Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Eerste vuilniswagens op waterstof rijden in regio Eindhoven

April 2019

Cure Afvalbeheer en Baetsen-groep gaan afval inzamelen met een waterstof aangedreven inzamelvoertuig in de regio Eindhoven. In april 2019 zijn de voertuigen bij het Gemeentehuis in Veldhoven gepresenteerd, in aanwezigheid van de wethouders duurzaamheid van de Metropoolregio Eindhoven.

Vuilniswagens op waterstof zijn zero-emissie (de enige uitstoot is waterdamp) en stil. Het zijn 100 % elektrisch aangedreven voertuigen die waterstof tanken. De waterstof wordt opgeslagen in een tank (350 bar). In een brandstofcel wordt elektriciteit opgewekt, uit waterstof en lucht, die wordt gebruikt om het batterijpakket van de truck tijdens het rijden bij te laden. Na twee dagen afval inzamelen wordt in slechts 10 minuten het voertuig weer volgetankt op het tankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond. Vervolgens kan het voertuig weer twee dagen autonoom zijn werk doen.

Deze demonstratie is de eerste in een reeks van 10 demonstraties in Europese steden. Cure Afvalbeheer en Baetsen-groep investeerden in deze innovatieve en zero-emissie voertuigen. De voertuigen werden gebouwd door het Kempische E-trucks Europe, met ondersteuning van Hydrogenics. Beide waterstofvoertuigen zijn de eersten in Europa (samen met een truck in Groningen), die een kenteken kregen en die in de normale dienstregeling van de afvalinzameling gaan meedraaien. De bouw en demonstratie van deze vuilniswagens valt binnen het project Life ‘N Grab Hy!, dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.

Bron: cure-afvalbeheer.nl