Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Grootste groene gevel van Europa in Rotterdam

Aan de parkeergarage Westblaak te Rotterdam komt de grootste groene gevel van Europa. Langs de verschillende zijvlakken en op de bovenste parkeerlaag wordt in totaal 5000m2 groene gevel aangelegd. De bouw start mei 2010 en zal naar verwachting eind augustus worden afgerond. De aanleg is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de gemeente Rotterdam.

De gemeente Rotterdam stimuleert met een subsidieregeling reeds de aanleg van groene daken. Die spelen een belangrijke rol bij de afvang van overtollig regenwater bij extreme regenbuien, zorgen voor een langere levensduur van het dak en nemen fijnstof en CO2 op. Met een financiële bijdrage voor de eerste groene gevel zet Rotterdam een nieuwe stap in het verder verduurzamen van de stad.

Wethouder Bolsius (Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie): “Groene gevels zorgen voor een lokale reductie van fijnstof, stikstof en omgevingslawaai. Daarnaast dragen ze bij aan een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Dat zijn zeker bij een grote en centraal gelegen parkeergarage als de Westblaak grote voordelen. Bovendien werken groene gevels in de zomer verkoelend - de stralingswarmte is minder - en wordt bij de Westblaak garage het regenwater hergebruikt.” De groene gevel voor de parkeergarage Westblaak is de eerste pilot die in uitvoering gaat. In de toekomst volgen meerdere pilots zodat de effecten van groene gevels in beeld kunnen worden gebracht.

Rotterdams ontwerp

De parkeergarage Westblaak wordt voorzien van een korfstructuur van een lichtgewicht metalen gaasconstructie met wintergroene klimplanten (Hedera). Door de combinatie van het groene takkenmotief van de constructie en de planten ontstaat een extra architectonische dimensie met een frisse groene uitstraling. De planten worden volautomatisch gevoed met het regenwater dat is gefilterd en opgeslagen in waterreservoirs onder de parkeergarage.

Het Rotterdamse architectenburo Kühne & Co heeft de groene gevel van de parkeergarage Westblaak ontworpen. Kühne & Co is een Rotterdams allround architectenbureau met brede ervaring op het gebied van binnenstedelijke vernieuwing en integrale toepassing van duurzaamheid.

Bron: Rotterdam Climate Initiative / Gemeente Rotterdam