Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Energiebesparing parkeergarages Breda

Bij een inventarisatie van het elektriciteitsverbruik van de gemeente Breda, bleek bijna 10% van het totale elektriciteitsverbruik afkomstig te zijn van parkeergarages. De belangrijkste elektriciteitsverbruikers zijn de verlichting en ventilatie. Op ventilatie kan (vrijwel) niet bespaard worden, anders zou er een ongezonde situatie kunnen ontstaan voor werknemers en bezoekers. Aan het energieverbruik van de verlichting kan nog wel wat worden gedaan. In Breda zijn de volgende maatregelen uitgevoerd bij parkeergarages:

Parkeergarage Concordiastraat

In 2006 zijn 256 TL-lampen van 58 Watt vervangen door 36 Watt d.m.v. toepassen van het Memo Star-systeem. Dit levert een besparing van 31.000 Kwh per jaar op. Daar bovenop komt nog een extra besparing, omdat de beheerder in de ochtend- en avonduren alleen het licht laat branden op de niveaus waar autos geparkeerd staan.

Chass├ęparking

Begin 2009 worden de 620 spaarlampen van 8 Watt, die een decoratieve functie hebben, vervangen voor ledlampen van 2 Watt. Dit levert een jaarlijkse besparing van 16.000 Kwh op. Door de garageverlichting 660 x 58 Watt te schakelen naar gelang de bezetting, wordt ook flink bespaard (in de ochtend tot 13:00 uur 75 % en 's nachts na 04:00 uur 50 %). De jaarlijkse besparing van deze maatregel bedraagt ongeveer 56.000 Kwh.

Parkeergarage De Prins

Door de uitbreiding van de openingstijden en het op afstand besturen van de garage wordt de verlichting niet meer geschakeld. Op korte termijn wordt een schakelklok geïnstalleerd, die de nachtverlichting inschakelt als de garage gesloten is voor anderen dan de bewoners van het complex. De nachtverlichting is al zodanig gemaakt, dat deze d.m.v. bewegingssensoren tijdelijk naar een hoger niveau gebracht wordt, als bewoners gebruik maken van de garage. Dit levert een besparing op van 108.000 Kwh.

Bron: gemeente Breda, januari 2009