Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Verlichting snelwegen in de nacht gedoofd om kosten te besparen

De verlichting langs sommige snelwegen gaat 's avonds laat en 's nachts uit. Dat maakte Rijkswaterstaat dinsdag 25 september 2012 bekend. De maatregel is onderdeel van een reeks bezuinigingsmaatregelen.

Donker na 21.00 uur

In de nabije toekomst gaan de lichten van 21.00 tot 05.00 uur uit. Op drukke wegen en op knooppunten worden de lichten om 23.00 uur gedoofd. Op plekken met specifieke kenmerken, bijvoorbeeld een scherpe bocht of een korte invoegstrook, blijven de lampen branden. Dat geldt ook voor tunnels.

ANWB niet eens met bezuiniging

De ANWB zegt te begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar vindt dat er eerst moet worden gekeken naar alternatieven voor het 's nachts uitschakelen van de verlichting. Een woordvoerder verwijst onder meer naar het gebruik van spaar- en ledlampen in huishoudens. „Je moet kijken of je via innovatie de bezuinigingen kan verzachten. Dit wensen we niet zonder meer te accepteren. Verlichting is goed voor de verkeersveiligheid.”

Rijkswaterstaat moet tot en met 2020 in totaal 1,64 miljard euro bezuinigen. Dit wordt ook gedaan door wegwerkzaamheden meer overdag te doen in plaats van ´s nachts en bermen minder te maaien.

Bron: De telegraaf