Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Fietspad verlicht met lokaal opgewekte energie

In het Amsterdamse havengebied ligt een fietspad dat wordt verlicht met zonne- en windenergie die ter plekke wordt opgewekt. De ambitie is om deze pilot verder uit te breiden en stap voor stap het hele havengebied op deze duurzame en veilige manier te gaan verlichten.

Lokaal gelijksspanningsnet

In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst die voor hun dynamische en dimbare ledlampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere net. De duurzame elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen en van een mini-windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op, want gelijkstroom hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom en andersom.

Systeem verdient zichzelf terug

Dit systeem is ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en energiebedrijf Eneco. Het systeem verdient zich terug, omdat er onder andere geen energiekosten zijn. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik hoeven er geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet. Daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn de benodigde kabels dunner. Dit alles bespaart in grondstoffen en investeringen.

Met app lichtniveau bepalen

Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid en voorkomt onnodig energieverbruik.

Bron: Havenbedrijf Amsterdam en Energiebedrijf Eneco