Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Coolsingel gericht verlicht

Het gerucht hing al een tijdje in de lucht, de lampen nu ook: sinds eind 2006 worden de Rotterdamse Coolsingel en het Hofplein verlicht door 211 nieuwe lichtpunten, waarvan 129 state-of-the-art armaturen met een 'optical unit'. Deze nieuwe technologie betekent een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van conventionele armaturen. Het geheim: licht daar brengen waar het bedoeld is.

Energiebesparing

De geheel nieuwe verlichting op de Coolsingel en het Hofplein is ontworpen door Atelier LEK, dat behalve een mooi ontwerp het aspect energiebesparing als belangrijk uitgangspunt had. Van de 211 nieuwe lichtpunten zijn er 129 uitgerust met de Optical Unit van Prismalence, voorzien van ceramische metaal halide lampen van 70 Watt. De overige lichtpunten zijn grondinbouwspots en voetgangersarmaturen. Directeur Herbert Hoppener van Prismalence legt kort uit hoe zijn systeem werkt. "De optical unit gaat extreem efficiƫnt om met het door de lichtbron geproduceerde licht. Het licht wordt heel gericht, via een hoogwaardige paraboolreflector in combinatie met een ultra-transparante prismatische lens, op het te beschijnen oppervlak geprojecteerd." Het resultaat mag er zijn. Ondanks het hogere aantal lichtpunten dan voorheen, op de Coolsingel en het Hofplein, is het energieverbruik gedaald van 24,81 kWh naar 18,37 kWh: een besparing van 26%. De lichtopbrengst op het wegdek van de Coolsingel is ongeveer tweemaal zo groot als die van een conventionele reflector.

Berekeningen

Het aandeel van de optical unit is nog niet exact vast te stellen, omdat onder de 211 nieuwe armaturen ook anderssoortige lichtbronnen zijn toegepast. Hoppener: "Wij gaan mogelijk ook het verlengde van de Coolsingel, de Schiedamsedijk, van ons nieuwe systeem voorzien. Hiervoor hebben we al berekeningen gemaakt. Hier gaat het om het vervangen van bestaande 150W SON-armaturen (hoge druk natrium, red.) door gelijksoortige armaturen als op de Coolsingel. Hier kan een energiebesparing van 53,3% worden bereikt. Daarnaast geven onze lichtberekeningen aan dat het lichtniveau ook hier hoger wordt."

Meer informatie over de energiezuinige lampen is te vinden op www.prismalence.nl

Bron: www.energiebesparinggww.nl