Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Nieuwe richtlijn openbare verlichting 2011 besparen energie

Gemeenten en provincies kunnen tot wel 30% van hun energieverbruik besparen met energie-efficiente straatverlichting. Dit kan leiden tot een kostenbesparing van bij elkaar opgeteld maar liefst 22 miljoen euro. Hoe dat precies moet, is in een nieuwe, meer bij de tijd passende richtlijn opgesteld. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft deze ”nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting 2011” (ROVL 2011) in ontvangst genomen.

Oud en nieuw

De verouderde Richtlijn (NPR 13201) werkte belemmerend voor gemeenten en provincies om te kiezen voor energie- en kostenbesparende technieken. Zo was in deze oude richtlijn te weinig ruimte voor innovatie en energiebesparing. Beheerders zochten daarom steeds vaker hun eigen weg en lieten de richtlijnen los. Om beheerders weer de juiste handvatten te bieden en belemmeringen weg te nemen zijn de nieuwe richtlijnen opgesteld. In de nieuwe richtlijnen staat de kwaliteit van verlichting voorop, zonder dat dit innovatie en energiebesparing in de weg staat. De nieuwe richtlijn biedt onder meer mogelijkheden voor innovatieve technieken op het gebied van dimmen en led-verlichting.

Rijk blij met richtlijnen

“Gemeenten kunnen met duurzame verlichting kosten besparen”, zo reageerde staatssecretaris Atsma. Geld dat beter besteed kan worden aan veiligheid op straat, de zorgsector of het onderhoud aan schoolgebouwen.” Ook het Rijk profiteert van de nieuwe Richtlijn. De helft van de energierekening van Rijkswaterstaat gaat op aan verlichting. Met led-verlichting langs autosnelwegen kan het energieverbruik worden gehalveerd, zo blijkt uit de pilot langs de A44. Sinds 1 juni 2011 branden langs de rijksvaarwegen 700 navigatielichten op energiezuinige en ondershoudsvrije ledverlichting, in combinatie met zonnepanelen Dit zorgt voor een besparing van 50% op het energieverbruik.

Bron: Agentschap NL, 24-05-2011