Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Drie oplossingen voor duurzame openbare verlichting

Verlicht, veilig en toch duurzaam. Voor veel gemeenten is het zoeken om aan de doelstellingen van het Energieakkoord te voldoen. Ze worstelen met hun eigen rol en beperkte middelen. Besparen op straatverlichting lijkt een eenvoudige oplossing: dan maar uit die lantaarns. Maar dan dragen ze niet meer bij aan de oorspronkelijke doelstelling: verkeersveiligheid en sociale veiligheid. Gelukkig wordt in de praktijk de ene na de andere slimme oplossing bedacht.

Dynamische verlichting in Rotterdam

In Rotterdam is een fietspad verlicht met 185 lichtmasten. De lampen brandden ruim 4.000 uur per jaar, waarmee ze net zo veel elektriciteit gebruikten als tien huishoudens in een jaar. Sinds januari 2015 branden de lichtmasten als pilot standaard op tien procent. Als een fietser of voetganger passeert wordt de verlichting drie masten voor en drie masten na de passant naar honderd procent opgeschakeld, waardoor ze nog maar een vijfde deel van de elektriciteit verbruiken. Zeven verschillende leveranciers hebben in dit project hun apparatuur op de lichtmasten geplaatst. Om een goed beeld te krijgen van de werking duurt de pilot minimaal een jaar. De verwachting is dat deze manier van verlichten daarna op meerdere plekken in Rotterdam wordt toegepast.

Met een app het licht aan in Vledderveen

In de gemeente Stadskanaal kunnen verkeersdeelnemers met een speciale app het licht aanzetten. De straatlantaarns in Vledderveen gaan om 11 uur ´s avonds uit, om energie te besparen. Dat voelt minder veilig als je in het donker langs de weg fietst. Omwonende vroegen de gemeente daarom de straatlantaarns weer aan te doen. Om aan deze wens tegemoet te komen heeft de gemeente een app laten ontwikkelen. Met de app kunnen vijf straatlantaarns tegelijkertijd worden geactiveerd. Als die gepasseerd zijn gaan de lampen weer uit of zachter branden. De gemeente hoopt hiermee 80 tot 90% energie te besparen.

Intelligente verlichting in Hoogkerk

De P+R in Hoogkerk wordt verlicht met intelligente dimverlichting. Voor deze locatie zocht de gemeente Groningen naar energiebesparende verlichting die zo min mogelijk lichthinder oplevert voor het naastgelegen natuurgebied. Met het nieuwe intelligente dimsysteem brandt de verlichting alleen op vol vermogen als er gebruik van wordt gemaakt. Als niemand op het terrein is, wordt de verlichting tot twintig procent gedimd. Zodra een detectiesysteem beweging signaleert, gaat de verlichting waar nodig op honderd procent schijnen. Dit levert een energiebesparing van 54% op.

Bron: Stedelijk interieur, thema veiligheid