Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Licht uit tijdens de Nacht van de Nacht

Het evenement

Tijdens de Nacht van de Nacht gaat 30 oktober 2010 in 60 gemeenten het licht uit. Natuurlijk gaat niet alle verlichting uit tijdens deze nacht. Gemeenten doven in de nacht de eigen lichten in het stadskantoor en andere gebouwen en ze vragen aan bedrijven en instellingen hetzelfde te doen. Bewoners kunnen vervolgens genieten van het donker en meedoen aan bijvoorbeeld nachtelijke wandeltochten of georganiseerd sterren tellen.

Voordelen voor gemeenten

De nacht van de nacht vindt in 2010 voor de zesde keer plaats. Het evenement krijgt veel aandacht van de media en is al jaren een succes, maar wat levert het meedoen gemeenten op? Één nacht per jaar het licht uitdoen levert weinig kostenbesparing op. Met het uitdoen van het licht attenderen gemeenten burgers en bedrijven op de schoonheid van de nacht en tegelijk het verband tussen lichtvermindering, energiebesparing en geld besparen. De gemeente is zelf uiteraard ook verantwoordelijk voor een groot deel van de verlichting in de gemeente. Door het evenement wordt men alerter op mogelijkheden om onnodige verlichting te doven of verlichting aan te passen zodat minder lichthinder ontstaat.

Nacht van de nacht in Bellingwedde

De gemeente Bellingwedde (Groningen) is één van de deelnemende gemeenten. De gemeente zelf gaat al jaren bewust om met licht in gemeentelijke gebouwen, scholen en openbare verlichting en de gemeente gebruikt zelf 100% groene stroom. De gemeente is enthousiast, en de ‘Nacht’ geeft de mogelijkheid burgers en bedrijven in het enthousiasme te laten delen. De gemeente Bellingwedde organiseert om deze reden een avondwandeling in natuurgebied De Lethe. Gidsen zullen vertellen over de soldaten en smokkelaars die daar in vroeger tijden actief waren.

In aanloop naar de Nacht van de nacht roept Bellingwedde in 2010 burgers op om de gemeente te helpen met het opsporen van onnodig licht. Burgers kunnen aangeven waar zij vinden dat onnodig licht brandt. De gemeente zal daarop onderzoeken of de verlichting verminderd of eventueel verwijderd kan worden.

Bronnen: : Gemeente Bellingwedde en duurzamegemeente.nl.