Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Straatverlichting aandoen met mobieltje

's Nachts alle straatverlichting uitschakelen bespaart energie, maar dat is niet altijd even veilig. In Duitsland hebben ze daarop iets gevonden: met je mobiele telefoon schakel je alleen de lantaarns in die je nodig hebt.

In het stadje Morgenröthe-Rautenkranz staat de straatverlichting 's nachts uit. Wie over straat wil, belt een speciaal mobiel nummer dat de verlichting aanschakelt. Het scheelt de kleine gemeente rond de 4.000 euro per jaar. Een soortgelijk systeem is er in Döblitz. Met een mobieltje kun je de straatverlichting een kwartier laten branden.

Het zogeheten Dial4Light systeem gaat in sommige dorpen nog verder. Daar moeten mensen namelijk betalen als ze veilig in het licht over straat willen. In Rahden kost zestig minuten straatverlichting de beller maar liefst 3,50 euro. Daarover zal de discussie wel losbarsten, verwachten betrokkenen. Sommige mensen zullen liever meer risico lopen dan betalen. Ook zouden mensen met geld in dit geval wel veiligheid kunnen betalen en de mensen met wat minder inkomen niet.

bron: Algemeen Dagblad