Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Woerden gaat over op LED verlichting in de parkeergarage

Door het aanbrengen van LED-verlichting op de –1 etage van de parkeergarage en door de verlichting op de -2 verdieping vaker uit te schakelen wordt een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. Deze maatregelen komen voort uit de wens van het college om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Naast dat een energiebesparing gerealiseerd wordt, zullen ook de energiekosten lager zijn.

LED-verlichting blijkt een goed alternatief te zijn voor de huidige verlichting in de parkeergarage. Het brengt het energieverbruik terug met 55% per jaar. Ook de onderhoudskosten zullen lager uitvallen, omdat de levensduur van LED-verlichting vier keer langer is dan van gewone verlichting. Omdat de –1 verdieping van de parkeergarage het meest gebruikt wordt, is ervoor gekozen eerst hier de LED-verlichting aan te brengen.

Aanwezigheidsdetectie

Van de –2 verdieping wordt veel minder gebruik gemaakt. Hier wordt een besparing gerealiseerd door de verlichting meer uit te schakelen. De verlichting zal gedimd worden, zodat 30% blijft branden. Door middel van aanwezigheidsdetectie schakelt de verlichting aan naar de volle 100%.

Terugverdientijd

De totale kosten bedragen € 52.250,- voor de LED-verlichting en de aanwezigheidsdetectie. Op basis van de huidige energieprijzen wordt deze investering terugverdiend in 5 jaar.

Prismakap

Bezoekers van de parkeergarage zullen in eerste instantie de LED-verlichting anders ervaren. LED-verlichting geeft een meer gebundelde verlichting in de ruimte. Gekozen is dan ook voor LED-verlichting met een prisma-kap, omdat deze de meeste spreiding van het licht geeft.

Bron: Redactie 0348online oktober 2011