Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Afstandbestuurbare kerstverlichting voor gemeenten Venray, Tilburg en Geleen

In de feestmaanden november en december gaat onnodig veel kostbare energie verloren aan energieverslindende feestverlichting. De gemeenten Venray, Tilburg en Geleen doen er wat aan. Sinds de feestmaanden van 2008 maken deze gemeenten in hun straten gebruik van dimbare feestverlichting. Via een simpel sms-bericht wordt de verlichting op afstand via de ether centraal aangestuurd.

Maiken Systems, specialist op gebied van dynamische openbare verlichting, ontwikkelde dit bijzondere dimsysteem. De gemeente regelt hierbij vanachter haar bureau via een ingebouwd dimsysteem zelf op afstand draadloos de openbare verlichting en de feestverlichting van de winkeliersvereniging. Beide zijn op hetzelfde verlichtingsnetwerk aangesloten. Het brandrooster en de gewenste verlichtingsniveaus worden vooraf via de computer ingesteld, maar kunnen ook op ieder gewenst moment, via de computer of een sms’je worden aangepast.

Besparen op energie en reduceren van CO2 uitstoot

De gemeente Venray was al langere tijd op zoek naar manier om de centrale aansturing van de openbare verlichting in de winkelstraten te kunnen reguleren en controleren. Alex van Merkesteijn van de gemeente Venray: “Toen het centrum van Venray toe was aan een opknapbeurt, kon meteen het verlichtingsnetwerk in dit vernieuwingsplan worden meegenomen. In overleg met onze OVL adviseur bij Essent Lighting, is er vervolgens naar de verschillende mogelijkheden die er op de markt zijn onderzoek gedaan. Op basis hiervan viel de keuze op het innovatieve verlichtingssysteem van Maiken, dit paste precies in het plaatje. Straks kunnen we door middel van een simpel sms-bericht of een druk op het toetsenbord van de PC de openbare verlichting, in totaal 150 armaturen, en de feestverlichting in de winkelstraten naar het gewenste niveau brengen. Een ander voordeel is dat we met dit nieuwe systeem als gemeente aanzienlijk besparen op het verbruik van energie en daarmee ook CO2 uitstoot kunnen reduceren.”

Geen lichtoverlast bij omwonenden

Ook voor omwonenden van de drukbezochte winkelstraten biedt het nieuwe verlichtingssysteem uitkomst. Henk de Hartog, directeur Maiken Systems: “Gezellig hoor, al die kerstverlichting, maar na 22.00 uur willen mensen niet uit hun slaap gehouden worden door de verlichting buiten. Om die reden is de verlichting naar verschillende niveaus te brengen. s’ Avonds wordt de openbare verlichting automatisch tot minimum niveau gedimd en de feestverlichting volledig. Dat scheelt een hoop ergernis en slaapproblemen bij omwonenden. En mocht er in de nacht een calamiteit plaats vinden, dan kan de verlichting meteen naar volledig lichtniveau worden gebracht zodat ambulance, brandweer en politiediensten goed hun werk kunnen doen.”

Nieuwe techniek: aansturing via de ether

Bij dit grootschalige project is door Maiken Systems met een nieuwe techniek in de openbare verlichting gewerkt, namelijk individuele lampbesturing en beheer via de ether, gekoppeld aan de openbare straatverlichting. Via dit zogenaamde RFM systeem vindt de communicatie tussen de onderlinge componenten plaats via de ether. Dit volledig autonome draadloos systeem stelt de beheerders, in dit geval de gemeenten Venray, Tilburg en Geleen, in staat om op afstand defecte lampen te detecteren, het lichtniveau te wijzigen en het energieverbruik uit te lezen.

Bron: www.engineersonline.nl