Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gevangenpoort Bergen op Zoom duurzaam verlicht

De Gevangenpoort in Bergen op Zoom is recent gerestaureerd. Hierbij zijn ook de technische installaties aangepakt en is de verlichting volledig vernieuwd. Het resultaat is een duurzaam verlicht monument met veel aandacht voor de monumentale en esthetische waarden.

LED-verlichting

Er is bewust voor duurzame lichtbronnen gekozen: ledverlichting voor binnen en buiten. Led verlichting is steeds meer standaard voor openbare gebouwen. Enerzijds speelt dat de energielasten beperkt moeten worden, maar het vervangen van verlichting is zeker ook een belangrijk punt. Er wordt bij het vervangen van lampen ook nogal eens een fout gemaakt in de lichtwarmte (2700K ipv 3000K en visa versa bijvoorbeeld). Hierdoor wordt na verloop van de jaren een openbaar gebouw in verschillende warmten aangelicht, wat er slordig uit ziet. De ruimten in de Gevangenpoort zijn meer dan vijf meter hoog. Dat maakt het lastig om een kapotte lamp te vervangen. Lichtbronnen met een lange levensduur hebben dus zowel energetisch als praktisch de voorkeur.

Kosten en baten

LED verlichting is veel zuiniger dan conventionele halogeenspots. Ledstrips zijn relatief goedkoop en zorgen, goed toegepast, voor een fraai lichteffect. De aanschafkosten van LED spots liggen doorgaans wel hoger, maar dit verdient zich terug door lagere energielasten. Om de kosten te beperken kan voor goedkopere spaar- / gasontladingslampen en/of bewegingssensoren gekozen worden. Hierdoor blijft de verlichting nooit onnodig branden. Nadeel is dat gasontladingslampen een langere opwarmtijd hebben. In de Gevangenpoort is vanuit praktisch oogpunt gekozen voor LED met reguliere schakeling. Bijkomend voordeel is dat de verlichting dimbaar is. Zo kan de verlichting aangepast worden aan de gewenste sfeer bij verschillend gebruik.

Esthetische aspecten

De gebruikte grondspots zijn speciaal ontwikkeld voor monumenten. De lichtbundel kan na montage in breedte en diepte ingesteld worden. Hierdoor kan de uitlichting precies worden afgesteld, met name op de bolling van de torenmuren in dit geval. De elektra en verlichting zijn zoveel mogelijk uit het zicht weggewerkt. Waar mogelijk is het leidingwerk onder de vloeren aangebracht. De leidingen die niet weg te werken waren, in verband met het witgekalkte schoonmetselwerk, zijn in koperen opbouwleidingen opgenomen. Daarnaast zijn in de torenkamers eiken zuiltjes gerealiseerd waar voorzieningen in opgenomen zijn zoals trafo’s voor de ledverlichting, wandcontactdozen en schakelaars, speakers en ook de accespoints voor het wifi.

Gevangenpoort

De voormalige Stadspoort is samengesteld uit twee 14de eeuwse ronde torens en een jongere poorttoren. Dankzij de ouderdom heeft de poort een rijke historie in gebruik. Van stadspoort tot gevangenis en meer recent als jeugdbibliotheek en expositie van de archeologische Stichting in den Scherminckel.

Doel van de restauratie was enerzijds het achterstallig onderhoud inlopen, maar daarnaast ook de poort multifunctioneler inzetbaar te maken. Een van de manieren om een divers en jonger publiek naar de Gevangenpoort te trekken is de escape room: je kunt nu zelf ontsnappen uit de Gevangenpoort…

Bron en meer informatie:

Weyts Architecten en Pierre Withaeckx, foto's Corné de Weert