Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Zelfsupporting lichtmasten in Ede

Gemeente Ede startte in het buitengebied een proefproject met vier lichtmasten, elk voorzien van een 32 Watt SP 90 LED-lamp (in een ‘gewoon’ armatuur), die volgens de leverancier 50.000 branduren meegaat. De lamp wordt gevoed door een zonnepaneel én een windmolentje. Het experimenteel systeem bevat een schemersensor die ervoor zorgt dat de verlichting ’s avonds gaat branden en ’s morgens weer uit gaat. De lampen hebben als functie orientatieverlichting. Hoewel de lichtopbrengst niet vergelijkbaar is, is de CO2-uitstoot door deze vier hybridemasten volgens de gemeente Ede jaarlijks 300 kg minder (gebaseerd op een besparing van 650 kWh) dan bij vier gewone lichtmasten (SOX-e, 66 Watt). De lichtmasten werden ontwikkeld door DBL Verlichting uit Hengelo, in samenwerking met het Duitse Rechlaternen.

Onderzoek of windmolentje voldoende energie levert

Lichtmasten met een zonnepaneel bestaan al veel langer. Het zonnepaneel alleen levert echter niet voldoende energie. Daarom zit op deze lichtmasten ook een windmolen, die al gaat draaien bij 2 m/s (windkracht 2 Beaufort). Een krachtige accu - voor 100% recyclebaar - slaat de stroom op. Een volle accu levert voor 3 à 4 dagen licht. Berekeningen geven aan dat de windmolen ruim voldoende energie opwekt, dus als het regelmatig waait, is een zonnepaneel mogelijk niet eens nodig. Dat wordt nu onderzocht.

Monitoren op afstand met SMS

Eén lichtmast is voorzien van een SMS-unit. Iedere avond als de verlichting aangaat, wordt een SMS verstuurd naar de beheerder en leverancier van de verlichting, evenals ’s morgens als de verlichting weer uitgaat. Op deze wijze kan - op afstand - de verlichting in de gaten worden gehouden en zonodig aangepast.

Toekomst?

Wethouder Peter van ’t Hoog van milieu nam de nieuwe verlichting 27 juni 2008 in gebruik. Als de proef slaagt, bekijkt de gemeente of het mogelijk is om meer van deze masten te plaatsen.

Bron: gebaseerd op bericht dd 3 juli 2008 van www.energiebesparinggww.nl