Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Duurzaam design busstation Schiphol Noord

Het nieuwe busstation ‘knooppunt Schiphol-Noord’ is een bijzondere vorm van hergebruik: herbestemming door verplaatsing. Een Britse T2-vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog is door architectenbureau Claessens Erdmann verplaatst, gerenoveerd en herbouwd als OV-knooppunt. Het resultaat: een energieneutraal busstation, met een markante overspanning met een zichtbare link met de luchthaven.

Oude hangar meerdere malen hergebruikt

Voor de overkapping is een oude vliegtuighangar gebruikt die begin jaren ’40 werd gebouwd in Groot-Brittannië. De zogenaamde Type T2-hangar, ontwikkeld door het Engelse leger om snel te kunnen verplaatsen, werd in 1958 aangekocht door de gemeente Rotterdam en deed jaren dienst op Rotterdam Airport. Nadat hij daar zijn functie verloor is de hangar in 2015 aan zijn derde leven begonnen op het terrein van Amsterdam Airport Schiphol.

Zonnepanelen

Het dak is door architectenbureau Claessens Erdmann voorzien van 22 clusters van 20 zonnepanelen die het busstation zelfvoorzienend qua stroomverbruik maken. Het busstation is gerealiseerd door een samenwerking van de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, Schiphol Group, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De kosten van het project bedragen in totaal 31 miljoen euro, waarvan het ministerie van Infrastructuur en Milieu 15,3 miljoen euro bijdraagt uit het Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer. Het energieneutrale busstation is gebouwd door Heijmans.

Het project Busstation Schiphol Noord van architectenbureau Claessens Erdmann, Schiphol Real Estate en Heijmans is winnaar van de ARC15 Innovatie Award 2015. De ARC15 Innovatie Award wil veelbelovende ideeën, producten en processen stimuleren die vernieuwend én haalbaar zijn en die relevant zijn voor de opgaven van transformatie en herbestemming. Doel van de prijs is het versterken van het draagvlak onder innovatie en het stimuleren van experiment en vernieuwing.

Bron: Stichting Milieunet, De Architect.nl