Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeenten slim met dimlicht langs wegen

Waar Rijkswaterstaat de helft van de verlichting langs de autosnelwegen uitdoet om energie en geld te besparen, gaan gemeenten aan de slag met dimmen van verlichting. De verlichting gaat alleen aan als er weggebruikers in aantocht zijn. Onder meer steden als Groningen, Helmond, Assen, Rotterdam, Schiedam en Almelo maken al gebruik van dergelijke systemen.

Dimlicht in Groningen extra veilig

Toepassingen zijn onder andere parkeerterreinen, lokale wegen en overwegen, op bedrijventerreinen en zelfs in de binnenstad. Met slimme verlichting kan zo'n 55% op de energiekosten worden bespaard, zonder dat de veiligheid in gevaar komt , zegt woordvoerder Arie van der Wal van de gemeente Groningen. Bijkomend voordeel is dat plotselinge verlichting ook de sociale veiligheid vergroot. Als een inbreker bijvoorbeeld in een donkere wijk denkt zijn slag te slaan, staat hij ineens in de 'spotlights' en daar zit geen crimineel op te wachten.

Door het dimsysteem brandt de verlichting alleen op vol vermogen brandt als het detectiesysteem beweging signaleert. Als er niemand op het terrein is, wordt de verlichting automatisch gedimd tot 20%.

Bron: De Telegraaf