Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Duurzame openbare verlichting Koemarkt Schiedam

Begin juni 2011 is de nieuwe verlichting op de Koemarkt aangebracht, waarmee de reconstructie van het plein in Schiedam werd afgerond. De verlichting combineert functionaliteit, design en duurzaamheid.

Functionele verlichting

De gemeente heeft gezocht naar betaalbare verlichting zonder daarbij afbreuk aan het ontwerp te doen. Al in een vroeg stadium van de reconstructie is de leverancier betrokken bij de ontwikkeling van het lichtplan. Samen werd er gekeken naar de beste oplossingen binnen een aantal (rand)voorwaarden. Zo ook aan de vereiste om met de verlichting de openbare ruimte veiliger te maken.

Decoratieve verlichting

De gemeente Schiedam besteedde extra aandacht aan het ontwerp van de verlichting en koos voor een bijzonder design. Daarmee heeft de Koemarkt haar eigen identiteit gekregen. Het idee is dat de lichtmast wordt gezien als een ‘vaas’ met bloeiende ‘stengels’. Juist bij de lichtmasten met drie ‘stengels’ komt het ontwerp tot zijn recht.

Duurzame verlichting

Alle betrokken partijen hadden de ambitie om verlichting op de Koemarkt duurzaam en tegelijk financieel aantrekkelijk op te leveren. Ondanks de uitbreiding van het aantal lichtpunten, bespaart de nieuwe verlichting 70% op het elektriciteitsverbruik. Daarbij heeft men het aantal masten teruggebracht door het combineren van verschillende lichtpunthoogtes op één mast. De stalen masten zijn 100% recyclebaar en behandeld met een onderhoudsvriendelijke en CO₂ vrije coating. Door deze onderhoudsvriendelijke toepassing bespaart het nieuwe lichtplan de gemeente ook op onderhoudskosten.

Bron: Gemeente Schiedam