Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Nieuwkoop heeft vleermuisvriendelijke led-straatverlichting

Juni 2018

Zeldzame vleermuizen kunnen in Nieuwkoop ’s nachts ongehinderd rondvliegen dankzij led-straatverlichting die zo is ontworpen dat ze geen last van de verlichting hebben. De innovatieve straatverlichting wordt door vleermuizen gezien als duisternis, biedt veilige verlichting voor bewoners en is zeer energiezuinig.

In de gemeente Nieuwkoop leven een aantal zeldzame en kwetsbare dier- en plantensoorten. De gemeente maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Dit netwerk omvat natuurbeschermingsgebieden in Europa met broedplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten. In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 huizen te bouwen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. De keuze voor deze innovatieve straatverlichting volgde na een onderzoek naar de flora en fauna in het gebied waarbij werd geconstateerd dat er zeldzame vleermuissoorten leven.

Om de nachtelijke voederactiviteit van de vleermuizen niet te verstoren, is een speciaal lichtrecept ontwikkeld na uitgebreid onderzoek door de Universiteit van Wageningen, NGO's en Philips Lighting. De ledlampen geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het interne kompas van een vleermuis niet verstoort. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op de vlucht en prestaties van een vleermuis en op de insecten die zich rond het straatlicht verzamelen.

Om de hoeveelheid straatlicht af te stemmen op de gebruiksbehoefte, installeerde de gemeente het Interact City lichtmanagementsysteem van Signify. De lichtmanagementsoftware maakt realtime beheer op afstand van de led-straatverlichting mogelijk en is verbonden met sensoren zodat het licht alleen brandt wanneer mensen worden gedetecteerd. Het systeem levert een energiebesparing op die kan oplopen tot 70% ten opzichte van de oude situatie. Door verbonden te zijn met een softwareplatform, maakt het systeem het mogelijk elk lichtpunt op afstand te bedienen, zodat de Gemeente kan reageren op een verzoek van een bewoner om de helderheid van de ledverlichting buiten hun huis te verhogen of verlagen.

Bron: Signify