Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Museum Rotterdam kan 20.000 kWh besparen

Tempus (onderdeel van Eneco) heeft in de panden van het Museum Rotterdam (het Schielandshuis en het museum De Dubbele Palmboom (DDP) in Delfshaven) een energieonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat in beide panden jaarlijks circa 20.000 kWh (ofwel € 2.000) bespaard kan worden.

standaardiseren armaturen en lampen

Door standaardisatie in de toegepaste armaturen en lampen kan aanzienlijk op voorraden worden bespaard. Vervangen van oudere lampen door energiebesparende lampen zorgt voor een volgende besparingsstap. De verwachte besparing wordt over een periode van 5 jaar gerealiseerd. Recent aangeschafte armaturen en (spaar)lampen worden niet direct vervangen.

12.000 kWh minder in 2016

Het Schielandhuis kan naar verwachting tot 2016 een besparing van 12.000 kWh halen door de huidige expositiespotjes te vervangen. Deze worden nu, afhankelijk van de gebruiksduur, per verdieping na afloop van een tentoonstelling vervangen. Door de aanpassing van de groepenindeling van het pand hoeft niet de gehele tentoonstellingsverlichting bij het begin van de werktijd (ten behoeve van schoonmaakactiviteiten) ingeschakeld te worden. De expositiespotjes op de verschillende verdiepingen kunnen nu wachten tot dat het museum om 11.00 uur open gaat. Tijdens de schoonmaakuren brandt de werkverlichting. Hiervoor zijn energiebesparende TL bakken (T5 armaturen) geïnstalleerd. Per verdieping bespaart deze verlichting per dag 3,5 branduren van 100 -150 spotjes à 60 Watt.

Op een van de tentoonstellingen zijn drie grote raampartijen (2 x 4 m) gevuld met modern glas-in-lood dat van achter wordt verlicht om een daglichtechte uitstraling te verkrijgen. In deze ramen zijn LED-armaturen toegepast. Dit bespaart jaarlijks 2,5 kWh per raam ten opzichte van TL verlichting. Tot slot wordt de verlichting in alle ruimten die incidenteel bezet worden (zoals o.a. de toiletten) geschakeld met aanwezigheidsdetectie.

Nieuwe groepen en armaturen

Bij museum De Dubbele Palmboom (DDP)is de inventarisatie in het voorjaar van 2011 afgerond. DDP kan op de lange termijn 10.000 KWh besparen door armaturen te vervangen en de groepenindelingen van de elektrische installatie te wijzigen. Ook in dit pand wordt werkverlichting aangelegd om energie te besparen tijdens de schoonmaakwerkzaamheden.

Afval en papier

Naast besparing op elektriciteit streven de musea naar een minimalisatie van vuilafvoer door verpakkingsmateriaal door de leverancier mee terug te laten nemen. Ook het verbruik van toiletpapier gaat naar verwachting minderen door aanschaf van een nieuw type handdoekautomaat papier efficiënter doseert. Door intensiever gebruik te maken van intern elektronisch verkeer papierverbruik verder gereduceerd worden.

Bron: Peter Westhuis,Museum Rotterdam