Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Nieuw Rijksmuseum verlicht met Philips LED-verlichting

Het gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam en alle kunstwerken zijn verlicht met Philips LED-verlichting. Als een van de partners in de renovatie heeft Philips nauw samengewerkt met het museum aan het verlichtingsontwerp, met een sterk accent op de beleving van de bezoekers en het behoud van de kunstwerken.

LED benadert daglicht het beste

Verlichting beïnvloedt de manier waarop we in een museum naar kunst kijken en is essentieel voor een goede presentatie van elk detail van de kunstwerken. De verlichting van elk kunstwerk is individueel afgestemd en erop gericht om kenmerken ervan naar voren te halen en de best mogelijke beleving voor de bezoekers te creëren. Tim Zeedijk, Hoofd Tentoonstellingen van het Rijksmuseum, voegt eraan toe: “De kunstbeleving van onze bezoekers en het behoud van onze kunstwerken staan centraal bij alle beslissingen die we nemen. We kozen voor LED-verlichting vanwege de zeer hoge lichtkwaliteit: de kleurweergave van deze generatie verlichting benadert bijna het daglicht, waarin de kunstwerken tot stand zijn gekomen. LED-verlichting geeft de contrasten en het reliëf in een kunstwerk bijzonder scherp weer. Dat is te merken aan hoe onze beelden nu worden belicht, maar ook schilderijen met een vet impasto, zoals het werk van Rembrandt bijvoorbeeld, worden in dit licht heel sprekend.”

Zonder UV, veilig voor conservering

De LED-oplossing straalt een uniform licht uit dat veilig is voor de kunstwerken en wat voldoet aan de internationale criteria voor de conservering van kunst. Voordeel van de verlichting is dat er nauwelijks warmteontwikkeling ontstaat en dat er geen schadelijke UV straling met de bundel wordt meegezonden. Daardoor is de kunst beter beschermd tegen verval.

Bediening en onderhoud

LED's hebben een lange levensduur en vereisen veel minder onderhoud dan de halogeenverlichting, die tot voor kort gangbaar was in musea. Bovendien is de eenvoud waarmee de verlichting bediend kan worden cruciaal. Philips levert een oplossing die het museum in staat stelt afzonderlijke spots te dimmen met gebruik van een iPad.

Indrukwekkende hoeveelheid LED

Met een oppervlakte van meer dan 9.500 vierkante meter en 7.500 verlichte kunstwerken is het de grootste museumruimte die ooit is verlicht met LED. Daarnaast verlicht Philips LED-verlichting de openbare ruimten van het museum, zoals de winkel, de atriums en het restaurant, evenals de buitenruimtes en de gevel van het gebouw. De verlichtings-oplossing van Philips bestaat uit bijna driekwart miljoen LED's, waaronder 3.800 LED-spots en meer dan 1.8 kilometer LED-verlichting voor de plafonds.

Bron: Rijksmuseum Amsterdam en Bouwformatie.nl