Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Klimaatbeheersing bij Wereldmuseum Rotterdam

Het Wereldmuseum Rotterdam is verdeeld over meer panden. Alleen het nieuwe museumgedeelte is voorzien van een klimaatbeheersingssysteem. Het regelt de relatieve vochtigheid (60%) en temperatuur (19oC). Het oude pand heeft alleen ventilatie, waardoor klimaatbeheersing moeilijk is in dit deel.

Het nieuwe museumgedeelte is voorzien van een gebouwbeheersysteem, dat de verlichting en de stroom beheert. De computer schakelt de elektriciteit en een deel van de werkverlichting om 8:30 uur in en voor de tentoonstellingsruimte pas om 10:00 uur. Aan het eind van de middag wordt de verlichting en de elektriciteit weer uitgeschakeld door het systeem. Bij een storing wordt automatisch het technisch personeel gewaarschuwd, dat dan een kijkje gaat nemen.

De verwarming in het oude gedeelte werkt gewoon met radiatoren en radiatorkranen. Het blijkt dat bezoekers nog wel eens aan de radiatorkranen zitten, waardoor het veel te warm wordt. Het Wereldmuseum heeft de suppoosten nu een extra taak gegeven om regelmatig de radiatorkranen te controleren. Een andere mogelijkheid is om de kranen te beschermen met doppen die alleen het personeel kan verwijderen.