Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Voorbeelden van het gebruik van LED-verlichting

Van Speelklok tot Pierement in Utrecht

In dit museum werd een totaal van 64 kantelbare Mini Flood Lights genstalleerd. Omdat de poppen dateren uit 1870 en gemaakt zijn van papier, mochten ze niet worden blootgesteld aan UV straling. Ook mochten de spots niet te veel warmte ontwikkelen in verband met de brandveiligheid. De Mini Flood Lights stralen een minimale hoeveelheid UV uit en zijn voorzien van een koellichaam wat zorgt voor een optimale warmtehuishouding. Deze LED-verlichting is zo'n 90% zuiniger dan de gloeilamp.
Voor foto's van het project kunt u kijken op www.triolight.nl.
Klik hier om naar de website van het museum te gaan.

Watermuseum in Arnhem

De expositieruimte van dit museum is verlicht met slechts een soort product, namelijk de Facade. Naast deze toepassing is deze nieuwe LED-verlichting zeer geschikt voor outdoor-verlichting. In dit museum zijn de Facades bevestigd aan een trackrail. Op deze manier wordt de verlichting mobiel en eenvoudig opnieuw in te stellen wanneer de expositie gewijzigd wordt.
Klik hier om naar de website van het museum te gaan.

Zuiderzee museum in Enkhuizen

Op 24 maart jongstleden is de expositie "Op maat gesneden" in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen geopend. Een adviseur van Lichtpunt bedacht samen met de AV-medewerker van het museum een passende lichtoplossing voor de linnenkasten, die als vitrine fungeren. Daarbij moest een perfecte presentatie gekoppeld worden aan de hoge conserverings-eisen van de streekdracht, rekening houdend met een beperkt budget.
LED-verlichting was de beste oplossing voor dit probleem. De iets hogere aanschafkosten van de LED-verlichting, worden ruimschoots gecompenseerd door de voordelen. Elke vitrinekast wordt uitgelicht met slechts 8 Watt opgenomen vermogen en dus zeer energie-efficiƫnt. Daarnaast is het licht vrij van UV en IR en daardoor non-destructief. Door de collectiebeheerders zou bij conventionele verlichting de collectie minstens elke 3 maanden gewisseld moeten worden. Nu hoeft de kleding pas na ongeveer 6 maanden terug naar het depot.
Voor foto's kunt u kijken op www.fairlight.nl.
Klik hier om naar de website van het museum te gaan.

Maritiem Museum in Rotterdam

Het Maritiem Museum Rotterdam verlicht haar nieuwe tentoonstelling "Geen zee te hoog" met 100% LED. Deze verlichting bespaart niet alleen maarliefst 85% op het elektriciteitsverbruik maar brengt ook de detaillering van de collectiestukken die in deze tentoonstelling over de maritieme geschiedenis te zien zijn bijzonder goed in beeld.

Andere beeldende voorbeelden van LED-verlichting in musea