Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Lichtgevende zebra’s in Rotterdam

Sinds november 2009 is het oversteken in de late uurtjes een stuk veiliger geworden op de Coolsingel. Wethouder Hans Vervat en Centrumraadvoorzitter Hans van Zuuren onthulden er het eerste zebrapad met duurzame ledverlichting.

"Het is een duurzame manier van knipperende zebrapadverlichting", vertelt Petra Eielts van de gemeente Rotterdam. "Ze worden opgeladen door daglicht." Rotterdam is de eerste stad die gebruik maakt van deze techniek. Het LED-systeem is anders dan de Alert Zebra op de Westblaak. "Deze gaat knipperen als voetgangers willen oversteken. Op de Coolsingel gaan de lampjes pas branden als het donker wordt en ze blijven dan gewoon aan." Waar het LED-systeem nog meer komt in de stad, staat nog niet vast. "Het is maatwerk", leg Petra uit. "We blijven onze wegen in de gaten houden. Waar nodig plaatsen we dit systeem."

De meeste ongevallen op de Coolsingel gebeuren in de avond- en nachturen. Door de zebrapaden die geen stoplicht hebben met ledlampen te verlichten, hoopt de gemeente het aantal ongevallen te verminderen. De verlichting moet er voor zorgen dat automobilisten duidelijk zien waar de oversteekplaatsen liggen en voetgangers er toe verleiden ze ook daadwerkelijk te gebruiken.

Bron: Rotterdam Climate Initiative