Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeenten werken samen voor schoon rioolwater

Schoon water is van levensbelang. Een goed werkend riool is heel belangrijk voor de volksgezondheid. Alles wat wij door de wc of gootsteen spoelen, komt via buizen terecht in het riool. In die buizen zitten weer allerlei voorzieningen en pompen die er voor zorgen dat het water in een Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) terecht komt. Hier wordt het vuile water schoongemaakt, zodat het terug kan naar de natuur. Zolang er geen troep in het riool zit, werkt dit systeem prima. Maar vaak raken de pompen verstopt doordat er bijvoorbeeld billendoekjes of vet in terechtkomt.

Voorkomen in plaats van verhelpen

Het verhelpen van verstoppingen kost tijd en geld. Verkeerd rioolgebruik kan ook gevolgen hebben voor het oppervlaktewater. Als een pomp verstopt raakt, kunnen doekjes, vet of verfresten in uiterste gevallen terechtkomen in het oppervlaktewater. Voorkomen is beter dan genezen. Door het riool alleen te gebruiken waar het voor is bedoeld, worden kosten en tijd bespaard voor het verhelpen van verstoppingen. Dus: alleen poep, plas en gewoon toiletpapier door het toilet spoelen en alleen (afwas)water door de gootsteen of het doucheputje. De rest hoort in de afvalbak of chemokar. Het is nog beter om vet te recyclen door het terug in de fles te gieten en in de gele container in de supermarkt of milieustraat te doen.

Samenwerkende gemeenten

Een beter én goedkoper afvalwatersysteem. Dat is het uitgangspunt voor de samenwerking tussen de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen, Westland, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Delfland. Samen met andere gemeenten in de regio werken zij aan een goed en efficiënt afvalwatersysteem en het voorlichten van bewoners en bedrijven over rioolgebruik. Dit zorgt voor betere oplossingen bij knelpunten en bespaart kosten, doordat niet elke gemeente alles zelf hoeft te organiseren. Samen kunnen ze flink besparen op de kosten van het inzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater.

Bronnen/meer informatie: