Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Rijkswaterstaat plaatst eerste circulaire viaduct bij Kampen

December 2018

Met de plaatsing van het circulaire viaduct vlakbij Kampen heeft de circulaire infra een mijlpaal bereikt. Het viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en herbouwd. Het is het eerste betonnen viaduct in Nederland dat zo is gebouwd.

Het circulaire viaduct is een initiatief van Rijkswaterstaat, aannemer Van Hattum en Blankevoort en prefab-bouwer Consolis Spanbeton. De 3 partners testen het prototype een aantal maanden op het werkterrein dat is ingericht voor de bouw van de Reevesluis, onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Werkverkeer zal daar gebruik maken van het viaduct. Met uitgebreide monitoring wordt in de gaten gehouden hoe het viaduct zich gedraagt.

Het initiatief voor het circulaire viaduct werd genomen door Van Hattum en Blankevoort, die ermee aanklopte bij Rijkswaterstaat. Samen met Consolis-Spanbeton gingen de 3 partijen vervolgens aan de slag om het ontwerp uit te werken en te realiseren. Rijkswaterstaat treedt hierbij op als launching customer. Samenwerking binnen de hele keten is noodzakelijk om volledig circulair bouwen mogelijk te maken.

Met de realisatie van het eerste circulaire viaduct van Nederland dragen de 3 partners op een innovatieve wijze bij aan de duurzame ambities van Rijkswaterstaat en Nederland. Namelijk: 49% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 én circulaire werken in 2030.

Bron: Rijkswaterstaat