Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Milieuklinkers in Vlaardingen

In Vlaardingen is een proef gedaan met zogenaamde milieuklinkers. Deze straatstenen moeten uitlaatgassen zuiveren en zo zorgen voor een schonere lucht. De proef heeft uitgewezen dat de milieuklinkers niet of nauwelijks effect hebben.

De bovenlaag van de betonklinkers bestaat uit titaandioxide. Deze stof breekt stikstofdioxide in de uitlaatgassen van auto’s af tot nitraat. Het nitraat spoelt vervolgens bij een regenbui het riool in en kan zo worden afgevoerd. De milieuklinker heeft voor het chemische proces zonlicht nodig. De milieuklinker is een Japanse vinding. Om te zien hoe de klinker hier werkt, heeft producent Struyk Verwo Infra de straatstenen getest in Vlaardingen en Antwerpen.

De proef is uitgevoerd bij het kruispunt Floris de Vijfdelaan en op de Marathonweg in Vlaardingen. Daar is een gedeelte van het asfalt vervangen door de milieuklinkers. Na onderzoek is gebleken dat de resultaten negatief worden beïnvloed door de korte contacttijd van de voertuigen. De auto’s en vrachtwagens rijden er zo hard overheen dat de uitlaatgassen zich niet aan de stenen kunnen hechten. Ook de harde wind en turbulentie door andere voertuigen verhinderen een goede werking van de milieuklinkers. In het laboratorium werken de straatstenen wél goed, maar daar is sprake van een constante luchtstroom onder ideale omstandigheden. Vlaardingen was de eerste stad in Nederland waar deze bijzondere straatstenen werden uitgeprobeerd. In 2008 is de gemeente Hengelo een nieuwe proef gestart met milieuklinkers.