Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Eerste lichtmasten uit Tilburg gerecycled

De gemeente Tilburg levert oude afgeschreven aluminium lichtmasten rechtstreeks retour aan Sapa Pole Products uit Drunen. Zij gebruiken het retourmateriaal om daar nieuwe aluminium lichtmasten voor de gemeente van te maken. Wethouder Johan van den Hout: "Een voorbeeld van het cradle-to-cradle principe. Producten worden uitsluitend nog gemaakt van verantwoorde, volledig recyclebare materialen. Concreet komt het er op neer dat we onze oude lichtmasten aan Sapa leveren en er nieuwe klimaatneutrale voor terugkrijgen."

Het productieproces van Sapa Pole Products is vrijwel klimaatneutraal. De rest compenseren zij. De uitstoot is gecompenseerd door een bijdrage te leveren aan een composteringsproject in Egypte.

Tilburg is voortdurend op zoek naar vernieuwing en klimaatneutrale oplossingen voor onder andere openbare verlichting. In het stadsprogramma geeft de gemeente steeds voor perioden van 4 jaar aan in welke straten lichtmasten vervangen moeten worden. Daarnaast voert de gemeente 2-jaarlijks een inspectie uit aan dat deel van het totale verlichtingsareaal dat ouder is dan dertig jaar. Op basis hiervan wordt een aanvullende planning gemaakt van masten en armaturen die vervanging behoeven. In Tilburg staan ongeveer 40.000 lichtmasten, waarvan 95% aluminium. Jaarlijks worden ongeveer 2.000 lichtmasten vernieuwd.

Bron: Gemeente Tilburg