Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Delfland wint innovatieprijs met Krooswiel

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de InfraTech Innovatieprijs 2009, thema water, gewonnen met het Krooswiel. Het Krooswiel is een klein drijvend gemaaltje dat kroos verwijdert met een schoepenrad. Het verwijderen van kroos is normaal gesproken bewerkelijk en kostbaar, dit krooswiel werkt geleidelijk en volledig op zonne-energie. Delfland heeft deze vinding ontwikkeld in samenwerking met Bom Aqua BV.

Vooral in stedelijk gebied geeft kroos op de sloot overlast. Het zorgt ervoor dat er geen zuurstof in het water komt, waardoor vissterfte en stank ontstaat. Op dit moment wordt het Krooswiel nog volop doorontwikkeld. Het project heeft ook de aandacht van de Animal Sciences Groep van de Wageningen Universiteit. Hier loopt een project om eendekroos te verwerken tot veevoer. Omdat nu een goedkope, milieuvriendelijke manier is gevonden om kroos te verzamelen, worden de mogelijkheden voor samenwerking verkend.

De jury waardeert de vinding door Hans Buisman van het Hoogheemraadschap van Delfland en de samenwerking die is gezocht met Bom Aqua en de Wageningen Universiteit. De jury: "Zij beschikten over de kennis en het productieapparaat om het Krooswiel mogelijk te maken. Zo kan het kroos worden weggehaald zodat verstikking van het water wordt voorkomen. Het verwijderen van kroos op een dergelijke manier en het aanwenden van het kroos voor veevoeder veroorzaakt een voedselketen, waarmee de mineralenbalans van de polder beter wordt gediend. Bovendien draagt de toepassing van zonne-energie en het gebruik van het kroos voor veevoeder bij aan de gewenste economie ten aanzien van energiegebruik." De jury is van mening dat bij gebleken goede werking een dergelijk krooswiel op vele plaatsen kan worden toegepast. De jury complimenteert de opdrachtgever het Hoogheemraadschap van Delfland voor hun optreden zowel als innovator en als innovatorregisseur.

De prijs werd in ontvangst genomen door het Hoogheemraadschap van Delfland en Bom Aqua. De bij de prijs behorende cheque van duizend euro is geschonken aan de Practica Foundation, een organisatie die zich richt op innovaties op het gebied van water en energie in de Derde Wereld.

Bron: Hoogheemraadschap Delfland