Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Delft legt 3 km riool met gresbuizen

De gemeente Delft is bezig om een flink stuk riool te vervangen in de TU-wijk. Gres is duurzamer dan beton. In het verleden deden lekkende koppelingen ontwerpers uitzien naar beton en PVC. Volgens de fabrikant (Euroceramic) is gres nu in het voordeel omdat:
  • Door afkoppeling wordt het rioolwater steeds agressiever. Beton kan hier niet tegen, gres wel. Bij aanleg werd verwacht dat betonnen riolen een levensduur van 60-80 jaar zouden hebben. Ze blijken nu vaak na 30 jaar zo aangetast dat ze vervangen moeten worden.
  • Rioolwater lost cement op en maakt daarmee betonnen rioolpijpen poreus waardoor het water in de bodem sijpelt
  • Gresbuizen zijn lichter in gewicht. Daardoor zakken ze minder door en blijft het verval langer in stand en blijven verbindingen beter zitten.
  • De door Euroceramic ontworpen steekmof tussen gresbuis en put van polymeerbeton blijft tot een hoek van 10 graden dicht terwijl dat bij beton op beton niet verder gaat dan 3 graden. Dat betekent dat er minder snel lekkage optreedt bij verzakking.
Door nieuwe aanlegtechnieken kunnen de oude nadelen van gresbuizen: lekkende koppelingen en breuk door verzakkingen voorkomen worden. Als extra bescherming tegen het verzakken van de buizen wordt in Delft het riool onderheid. De nieuwe buizen rustein op betonnen balken van 5 meter lang. Die balken zijn onderheid met houten palen. Op de fundering van balken met daartussen het materiaal dat eerst was uitgegraven komt een laag van 10 cm zand. Hierop rusten de Gresbuizen.

Delft kiest ervoor om alle tachtig putten in dit stuk riool 1 meter doorsnee te maken zodat erin geklommen kan worden voor inspecties en reparaties. De putten, van polymeerbeton, wegen 900 kilo. De buizen hebben een doorsnee van 30 cm, voldoende voor de afvoer van 250 huishoudens.

Gebaseerd op bericht uit Cobouw (26 feb 2008).