Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Twents innovatiepad: proeftuin voor energieneutrale technieken en duurzaam materiaalgebruik

Oktober 2017

In Enschede is in september 2017 ‘Flow of Innovation’ in gebruik genomen. Langs dit energieneutrale innovatiepad tussen station Enschede Kennispark en de Universiteit Twente kunnen studenten en bedrijven de nieuwste innovatieve technieken laten zien.

Verbanden leggen

Het doel van ‘Flow of Innovation’ is bovendien om het pad méér te laten zijn dan een verzameling nieuwe technieken. Het pad moet verbindingen gaan leggen tussen bedrijven, studenten en passanten. En voorop lopen in de zoektocht naar verbetering en nieuwe oplossingen.

Ramon Postma van Odin Landschapsontwerpers licht toe: ‘We willen laten zien hoe je techniek en openbare ruimte met elkaar kunt verbinden. Het idee is dat er vanuit de universiteit als kennisbron een ‘flow of innovation’ komt die de omgeving positief beïnvloedt.’ Het is ook de opmaat naar de doorontwikkeling van het bedrijventerrein rond de universiteit tot een kennispark. Met de nieuwe naam Novel-T verandert het in een innovatieve campus.

Zonnepalen en bankjes met oplaadpunten

Het Innovatiepad en de daaraan gelegen betonnen zitbanken zijn aangelegd met een modulair en flexibel systeem van prefab betonelementen. Daartussen liggen zonnepanelen die van een profiel zijn voorzien om uitglijden te voorkomen. Ook de zitbanken zijn voorzien van zonnepanelen. Gezamenlijk leveren ze de energie voor de straatverlichting langs het pad en de verlichting van de fontein aan het eind van het pad.

Ook staan er langs het pad 8 multifunctionele bankjes. Hierin verwerkte het lokale installatiebedrijf Winkels Techniek een wifi-point, usb-aansluitingen, de elektriciteit voor de lantaarnpalen én een voedingsaansluiting voor eventuele evenementen, vertelt Eric Tewierik van Winkels Techniek. Wie op het bankje zit, heeft dus gratis wifi en kan ondertussen zijn telefoon opladen.

Bron en meer informatie: De Techniek achter Nederland en Platform Duurzame Huisvesting.