Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Rijkswaterstaat bouwt energieneutrale ophaalbrug

De energieneutrale Ramspolbrug, een stuk snelweg met ophaalbrug tussen Emmeloord en Kampen, heeft de Gouden Mier gewonnen, een jaarlijkse prijs voor vernieuwende initiatieven in de bedrijfsvoering bij het Rijk. De prijs werd dinsdag uitgereikt door Ank Bijleveld, demissionair staatsecretaris Binnenlandse zaken.

Energieneutraal

Als onderdeel van de weg tussen Emmeloord en Kampen wordt een nieuwe beweegbare brug aangelegd over het Ramsdiep. Voor deze brug is een energieneutraal ontwerp gemaakt. De brug wordt 90% zuiniger dan een traditionele brug en alle benodigde energie wordt opgewekt met zonnecellen en opgeslagen in accu’s. Teveel aan energie wordt teruggeleverd aan het net. De energieneutrale brug zal naar verwachting in 2012 worden opgeleverd.

Dubocalc

Doorslaggevend voor de jury was ‘de goede verbinding die is gelegd tussen bedrijfsvoering en beleid van Rijkswaterstaat.’ RWS gebruikte voor het uitkiezen van een bouwonderneming voor de snelweg het programma Dubocalc, dat milieueffecten van verschillende infrastructurele ontwerpen berekent, op gebied van materiaal en energieverbruik. Hierbij wordt gerekend met de gehele levenscyclus. Zo worden de ontwerpen van marktpartijen vergeleken om de meest duurzame aanbieding te kiezen.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken