Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Geleiderail langs wegen van bermgras en aardappelresten gemaakt

Een geleiderail voor langs wegen gemaakt van biobased materiaal wordt door Rijkswaterstaat getest. Bij traditionele geleiderails wordt geloogd zink gebruikt en dat kan volgens opdrachtgever Rijkswaterstaat duurzamer. In samenwerking met een groep MKB bedrijven is het prototype nieuwe, biobased geleiderail ontwikkeld.

Helemaal van afval

Deze geleiderail is niet gemaakt staal en zink, maar van biobased producten gebaseerd op natuurlijke grondstoffen afkomstig van bermgras, vlasvezels en bio-kunststof gemaakt van reststromen uit de aardappelverwerkende industrie. De 1.0 versie is een prototype en wordt nog verder verbeterd en aangepast. De geleiderail is 25 meter lang en staat in de berm van de parkeerplaats op de Grevelingendam.

Testen

Voordat een biobased geleiderail dienst kan doen als geleiderail langs rijkswegen, moet voldaan worden aan diverse eisen. Daarom wordt gedurende 2015 en 2016 deze geleiderail getest op onder andere weersinvloeden. Na de tests wordt de geleiderail waar nodig aangepast en verbeterd. Rijkswaterstaat en de MKB bedrijven hopen met deze proef de ontwikkeling en innovatie van bio gebaseerde producten in de regio stimuleren en de marktintroductie van biobased producten te versnellen.

Bron: Rijkswaterstaat