Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

AWZI De Groote Lucht zuivert biologisch

Op 23 november 2009 werd de gerenoveerde AWZI De Groote Lucht in Vlaardingen feestelijk geopend. Een groot gedeelte van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) De Groote Lucht is het afgelopen jaar ingrijpend verbouwd. De renovatie was nodig om duurzamer, milieuvriendelijker én kostenefficiënter te functioneren.

Om het afvalwater biologisch te kunnen zuiveren werden bestaande tanks aangepast. Voorheen werden dure chemicaliën gebruikt om stikstof en fosfaat uit het afvalwater te halen. Nu gebeurt dat met bacteriën. Dat is beter voor het milieu. De verwachting was dat nog wel wat chemicaliën nodig zouden zijn, maar op basis van proeven lijkt zelfs dat niet nodig. Hierdoor verwacht Delfland tot 300.000 euro per jaar te besparen op de inkoop van chemicaliën.

AWZI De Groote Lucht zuivert het afvalwater uit Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Maasland en De Lier. Nadat de AWZI het afvalwater heeft gezuiverd, wordt het geloosd op de Nieuwe Waterweg. Tijdens de werkzaamheden ging het zuiveren van afvalwater uiteraard gewoon door, tot 12.000 kubieke meter water per uur.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland