Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Wierden reinigt drukriool duurzamer met water en geperste lucht

In de gemeente Wierden zijn nagenoeg alle panden in het buitengebied aangesloten op de drukriolering. Door het vuil zijn de leiding vernauwd en is het afvalwater moeilijker te transporteren. De gemeente Wierden reinigt het drukriool bij Enter met geperste lucht en water.

Alternatief voor prop

Reinigen van het drukriool gebeurt in de meeste gevallen door onder hoge druk een grote ‘prop’ van hard schuim door de leiding te schieten. Het nadeel van deze werkwijze is dat deze prop vast kan komen te zitten. Er zijn dan graafwerkzaamheden nodig om deze uit de buis te halen.

Air comprex

Voor het drukriool aan de oostkant van Enter maakt de gemeente gebruik van een nieuwe methode: ‘Air Comprex’. Hierbij wordt samengeperste lucht in de leiding gepompt. Samen met water verplaatst die lucht zich onder hoge snelheid door de vieze buis. Hierdoor laat het vuil aan de wand los en wordt de rioolbuis weer schoon. De methode is duurzaam omdat water uit een nabijgelegen vaart wordt gebruikt en geen zuiver drinkwater. Overlast voor bewoners is minimaal. Het schoonmaken van het riool duurt ongeveer één dag. Omwonenden wordt gevraagd om tijdens de reiniging van het riool het gebruik van douche, wasmachine, vaatwasser en dergelijke te beperken.

Bron: gemeente Wierden, Video over de reinigingsmethode