Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

7 tankstations met groengas, uit o.a. Amsterdams rioolwater

In de Amsterdamse haven staat sinds begin 2012 een groengas tankstation. De bron van het groengas is de rioolzuivering van Waternet. Het slib van de zuivering zet Waternet om in biogas en het naastgelegen Afval Energie Bedrijf (AEB) zet het biogas om in groengas. Met deze nieuwe productie van groengas kan één auto 13 miljoen kilometer rijden. Doel is om de Amsterdamse haven verder te verduurzamen en hier op termijn zelfs een ‘energiefabriek’ van biogas te realiseren.

13 miljoen auto kilometers

Waternet levert al jaren biogas uit de rioolzuivering aan AEB voor elektriciteit en stadsverwarming. De afgelopen jaren is de productie gestegen naar 11 miljoen m3 biogas. Hiervan werd 1 miljoen m3 gas verbrand omdat dit niet meer verwerkt kon worden. Nu is er een nieuwe installatie van BioGast waarmee het niet verwerkte biogas wordt omgezet in groengas. Door de samenwerking met OrangeGas, de exploitant van het tankstation, is er nu een duurzame bestemming gevonden. Het tankstation is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Haven Amsterdam, ontwikkelaar van de Amsterdamse haven.

Eerste tankstation met alleen duurzame brandstoffen

Het tankstation is toegankelijk voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Steeds meer bedrijven schakelen over naar duurzamere brandstoffen. Het wagenpark van Waternet, AEB en Afvalservice West is al deels overgegaan op groengas. Het doel is om steeds meer vuilniswagens in Amsterdam op groengas te laten rijden wat bijdraagt aan een schonere stad, door minder CO2, stikstof en fijnstof. Ook bedrijven gevestigd in het Amsterdamse havengebied rijden minder op fossiele brandstoffen. Daarom is het nieuwe tankstation milieuvriendelijk. Naast groengas kunnen ook elektrische auto’s opgeladen worden.

Energiefabriek

De verwachting is dat Waternet en AEB in 2020 in totaal ca 20 miljoen m3 biogas produceren waarvan 10 miljoen m3 omgezet kan worden naar groengas. In het Amsterdamse havengebied zijn nog meer bedrijven die biogas produceren. Dit kan dan oplopen tot 30 à 40 miljoen m3 biogas per jaar. Begin 2014 heeft de gemeente bekend gemaakt dat er nog zeven groengas tankstations bij komen.

Bron: Waternet, AEB, Haven Amsterdam