Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Vivaqua test energiewinning uit rioolwater

Watermaatschappij Vivaqua wil bekijken of rioolwater gebruikt kan worden om huizen te verwarmen. De maatschappij heeft een riool onder de kruising van een Brusselse wijk uitgerust met een testinstallatie. De testinstallatie komt er in een gerenoveerde riool .

12 tot 20 graden

Rioolwater geeft heel wat warmte af. De watertemperatuur is gemiddeld tussen de twaalf en vijftien graden. In perioden is het warmer door water van de douche en wasmachine. Om die warmte terug te winnen, heeft Vivaqua warmtewisselaars in de riool geplaatst. Die voeren warmte naar een warmtepomp, die op zijn beurt daaruit energie terug wint.

Geschikt voor verwarmen van woningen?

Vivaqua hoopt dat in de toekomst het systeem kan dienen voor de verwarming van huizen. Of het systeem daar ook effectief geschikt voor is moet duidelijk zijn na de winter, wanneer de test afgelopen is. Als de resultaten positief zijn, wil de watermaatschappij in de toekomst een installatie toevoegen aan riolen die gerenoveerd worden.

In de kinderschoenen

Het gebruiken van rioolwater om energie terug te winnen staat nog in de kinderschoenen. In Vlaanderen werd al een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform (MIP), maar is het wachten op concrete projecten. In Nederland, onder meer in Arnhem en Raalte, worden wel al concrete initiatieven uitgebouwd.

Bron: tv Brussel