Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

TEEB berekent financiƫle waarde van een groenere stad

Afgelopen voorjaar liet de gemeente Den Haag berekenen dat alle woningen in de stad 1,9 miljard euro meer waard zijn door de aanwezigheid van bomen, parken en grasvelden. Er is in de Hofstad ongeveer 17 procent groen, wat ervoor zorgt dat een woning gemiddeld 4 procent meer waard is. Dat komt neer op gemiddeld 7.500 euro per woning, aldus de onderzoekers. Zij maakten voor hun berekeningen gebruik van de TEEB-stadtool.

Wat doet de TEEB tool?

TEEB staat voor The Economics of Ecosystems and Biodiversity, een wereldwijd initiatief om de waarde van de natuur zichtbaar te maken ten behoeve van betere besluitvorming bij de ontwikkelings- en designfase van (vernieuwings-)projecten in steden. De tool laat zien wat her oplevert voor onze leefomgeving als we de daken vergroenen, extra bomen planten in parken en straten of het regenwater opvangen in een nieuwe stadsvijver. De tool berekent bijvoorbeeld de besparing die de daling van ziekteverzuim oplevert, als mensen vaker een ommetje in het groen maken als gevolg van vergroening. Hierdoor maakt de tool financiƫle voordelen (dan wel besparing in toekomstige uitgaven) inzichtelijk.

Meer informatie?

Lees het volledige artikel via http://agendastad.nl/groen-geld-waard/. De Gezondheidsraad heeft onlangs een rapport uitgebracht over gezond groen in en om de stad. Daarin adviseert ze in en om steden meer groen voor recreatie aan te leggen. Het rapport is hier te lezen.