Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Groene daken goed voor stad en dier

De populariteit van groene daken en gevels groeit snel. Een groene omgeving is niet alleen prettiger om in te leven maar ook gezonder. Groen reduceert stress, blijkt uit allerlei onderzoek. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam publiceerde onlangs onderzoeksresultaten waaruit bleek dat een groene omgeving ziekenhuisopnames met een halve dag verkort.

Voordelen voor de stad en dier

Groen heeft ook invloed op het klimaat in de stad. Hoe meer bebouwing, des te warmer het wordt en des te meer fijnstof er in de lucht zit. Groen koelt en isoleert, filtert schadelijke stoffen als fijnstof en CO2 en absorbeert geluid. Groenbedekking zorgt voor minder airco in de zomer en minder stookkosten in de winter. Dit betekent een besparing van 4.470 m3 gas voor een gemiddeld kantoor. In de stad is steeds minder ruimte voor de verwerking van regenwater. Als je het afvoert naar een buitengebied, verplaats je het probleem alleen maar. Veel steden bouwen nu waterbuffers in pleinen of zoals Rotterdam, onder parkeergarages. Met groendaken los je het probleem ook grotendeels op omdat groen het water vasthoudt. Volgens berekeningen is dat 70 tot 80 procent. Een nieuwe ontwikkeling in de groensystemen ligt in de focus op het verkrijgen van meer biodiversiteit. Er worden pesticidevrije vegetatiematten ontwikkeld van verschillende bloeiende planten die van het vroege voorjaar tot het late najaar nectar geven, het voedsel van vlinders en bijen. De gemeente Nieuwegein koos bijvoorbeeld om deze reden voor groene daken voor het Stadshuis en sportzaal De Waterlelie.

Financiƫn

Een groendak verdient zich binnen 8 tot 21 jaar terug. Waar een conventioneel dak elke 20 jaar moet worden vervangen, gaat een groen dak al snel drie keer langer mee omdat het groen beschermt tegen regen, temperatuurschommelingen en blootstelling aan UV-licht.

Bron: Facilitair weekblad en gemeente Nieuwegein