Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Weer meer bloemen in openbaar groen?

In Frankrijk zijn ze niet te missen: les villes et villages fleuris, bloemensteden en bloemendorpen. Bij het binnenrijden van een gemeente staat er vaak een bordje met een, twee, drie en een enkele keer vier bloemen erop, een aanduiding voor de kwaliteit van het bloemenleven in de betreffende gemeenschap. In Frankrijk is het behalen van de bloemenaanduiding een serieuze zaak. Sinds 1920 worden stations en hotels al versierd met bloemen, om het de nationale en internationale reiziger nog meer naar zijn zin te maken. Jaarlijks proberen tienduizend gemeenten de bloemenaanduiding in de wacht te slepen. Slechts vierenhalf duizend krijgen uiteindelijk een ‘bloem’ en slechts 227 een waardering van vier bloemen.

Economische redenen voor meer bloemen

Er is ook een economische reden om je als gemeente in bloemen te verdiepen. Bloemen verschaffen werkgelegenheid aan laaggeschoolden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bloemen moeten geplant, water krijgen, dode bloemen uitgeknipt, onkruid moet verwijderd worden, meststoffen dienen toegediend te worden en uiteindelijk worden de bloemen vervangen en begint het onderhoud van voor af aan. Om deze reden kiezen veel gemeenten niet voor bloemen, maar voor onderhoudsarme struiken of gras. De onvrijwillige werkloosheid is groot onder laag opgeleiden en arbeidsgehandicapten. Door inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat bij hoveniersbedrijven al veel gebeurt, zouden de economische kosten van bloemen (belastinggeld) wel eens lager kunnen zijn dan de baten (meer werkgelegenheid en een mooiere openbare ruimte).

Entente Florale geeft nu al impuls

De stichting Entente Florale bekommert zich nu al om openbaar groen in gemeenten. Afgelopen jaren schreven zij wedstrijden uit voor de groenste stad en het groenste dorp. In 2014 wonnen Bergen op Zoom (stad) en Beesel (dorp). Het aantal deelnemers aan de wedstrijd is echter beperkt, omdat de organisatie niet alle gemeenten kan bezoeken. Daarnaast is de focus niet alleen op het groen zelf, maar ook op het beleid en de visie erachter. Hierdoor worden de economische voordelen onderbelicht en gaat de wedstrijd vooral over esthetische waarde en beleid.

Gemeenten maken ruimte voor bloemen

Steeds meer gemeenten maken ruimte voor bloemen of andere initiatieven in de openbare ruimte. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht geeft het beheer van openbaar groen in wijken graag uit handen als daarvoor in de plaats een moestuin of bloementuin wordt aangeplant. Dantumadiel kiest voor aanplant van bloemrijke bermen en gemeente Deventer maakt een bloemenslinger door de stad om de bij te beschermen.

Bronnen

Volkskrant 1 augustus 2015, column Frank Kalshoven, Entente florale, de Groene Vitale stad en gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.