Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Alternatieven voor bestrijdingsmiddelen

Ridderkerk brandt en borstelt

In Ridderkerk gebruikt men wel wat bestrijdingsmiddelen, maar alleen als het echt niet anders kan. Alternatieven die toegepast worden zijn branden, selectief kruidenbeheer (sommige onkruiden kunnen geen kwaad en kunnen blijven staan, bijvoorbeeld lage kruipers onder heesters), borstelen van verharding en handmatig verwijderen. Bovendien wordt nieuw groen zo ontworpen, dat dit milieuvriendelijk te beheren is.

Berkel kiest voor heet water

De gemeente Berkel was niet tevreden over de resultaten en kosten van hun onkruidbestrijding. In 2002 waren ze €154.600 kwijt aan het borstelen van de verharding. (€ 0,18 per m2). Naar aanleiding van een beleidsnotitie heeft de gemeente besloten om in 2005 het onkruid op de verharding te bestrijden met heet water. Basis van dit besluit waren offertes van twee bedrijven:
  • Onkruidbestrijding door middel van branden, borstelen, blazen en kanten-steken (gecombineerd in 1 machine) in onze gemeente. Het nadeel van de voorgestelde methode is dat er slijtage ontstaat aan de verharding en de methode is arbeidsintensief.
    Kosten per jaar: € 114.500 (excl. BTW).
  • Onkruidbestrijding chemisch of met heet water. Dit bedrijf werkt nog met het chemische bestrijdingsmiddel Round Up Evolution, maar is ook bezig met de ontwikkeling van bestrijding met heet water. De verwachting is dat de heet watermethode in 2004 operationeel is en tegen bijna dezelfde prijs per vierkante meter kan worden aangeboden. Voordeel boven het borstelen is dat er geen slijtage ontstaat aan de bestrating.
    Kosten per jaar: € 80.575,-- (excl. BTW)

Schiedam bespaart ton per jaar met heet water

De gemeente Schiedam kiest voor een combinatie van heetwater en het 'traditionele' borstelen als onkruidbestrijding. Ongeveer vijf keer per jaar zal de heetwatermethode worden toegepast, met name in de periode van groeispurts. Dit wordt aangevuld met de vertrouwende borstelwagens. De inschatting is dat dit een ton per jaar zal besparen.

Gebruik van het bestrijdingsmiddel Roundup Evolution zou nog meer geld besparen, maar toen bleek dat dit bestrijdingsmiddel huidirritatie bij buitenspelende kinderen veroorzaakt, werd dit plan snel weer verlaten. Bijkomend voordeel is dat de gemeente geen voorzieningen hoeft de treffen voor het veilig opslaan van het bestrijdingsmiddel.