Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Snoeihout van drie Brabantse gemeenten naar houtketels van kalverhouderijen

Oktober 2018

houtsnippers

Op zijn kalverhouderij in Baarle-Nassau houdt Rudi Antens 1440 kalveren. Tweemaal per dag krijgen zijn dieren warme melk. De daarvoor benodigde melkpoeder wordt opgelost in water van 70°C, dat duurzaam wordt verwarmd met een houtsnippers gestookte ketel.

"De voeding van de kalveren, die hier 27 weken verblijven, kost veel energie. Want ik moet een vat van 8000 liter water tweemaal per dag verwarmen", vertelt Antens. "Toen we ons bedrijf in 2010 uitbreidden van 720 naar 1440 kalveren, hebben we besloten het water duurzaam te gaan verwarmen. Dat betekende een flinke investering. Want een houtketel is duurder dan een gasketel. Maar de terugverdientijd gaat sneller, omdat de prijs van biomassa lager is dan die van gas. In 2011 hebben we de houtketel in gebruik genomen. Om optimale verbranding te krijgen, stoken we zoveel mogelijk schoon hout en vermijden we stook van vervuild of kwalitatief inferieur hout."

Omdat diverse kalverhouders in de omgeving behoefte hadden aan hout van consistente en continu hoge kwaliteit, werd de Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie (CDEB) opgericht. Antens is voorzitter van deze coöperatie. "In overleg met de gemeente Gilze en Rijen hebben we in 2016 op een braakliggend gebied van bedrijventerrein Midden-Brabant Poort een wilgenplantage van ruim drie hectare geopend als bron voor biomassa. Wilgen groeien snel en kunnen in twee, drie jaar de eerste oogst opleveren. Het hakhout wordt verwerkt tot houtsnippers voor onze ketels. Zo houden we de prijs-kwaliteitverhouding onder controle en dragen we ons steentje bij aan het milieu."

Bovendien bieden de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen de CDEB snoeihout aan dat vrijkomt bij het onderhoud aan de bomen. Dit hout zet de coöperatie samen met een lokale loonwerker om in duurzame biobrandstof.

De CDEB onderzoekt nu de mogelijkheid om meer plantages aan te leggen. Antens: "Zo bekijken we met Waterschap Brabantse Delta of we waterbergingen kunnen beplanten met snelgroeiend hout, zoals elzen, populieren en wilgen. Wij doen dan het onderhoud en zorgen voor het snoeien. Maar we lopen nog wel tegen de financiering aan, want we kunnen dit niet helemaal uit eigen zak betalen. Ondersteunende maatregelen zouden dan ook zeker helpen."

Bron: RVO.nl