Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Haarlem kiest voor duurzame straatnaamborden

Wethouder Maarten Divendal onthulde Donderdag 10 september 2009 de nieuwe straatnaamborden voor Haarlem. De straatnaamborden worden gemaakt vat het materiaal Nabasco, Nature Based Composites. Dit is ontwikkeld door het Haarlemse bedrijf NPSP Composieten, waar ook de straatnaamborden worden geproduceerd.

De hoge diversiteit in de uitstraling van de straatnaamborden in Haarlem was voor de gemeente Haarlem aanleiding om de huidige straatnaamborden te vervangen door 2 verschillende types, aluminium zandgietsel en Nabasco. De gemeente Haarlem en de Haarlemse ontwerper van de straatnaamborden Arjan Karssen kozen voor Nabasco vanwege de duurzaamheid, in zowel de levensduur als de milieubelasting, van dit materiaal.

Composiet en Nabasco

Composiet betekent samengesteld materiaal. Een veel voorkomende composiet is glasvezelversterkt polyester, wat vaak wordt toegepast in de botenbouw en vliegtuigbouw. Nabasco is duurzame composiet waarbij de glasvezels worden vervangen door natuurvezels (zoals vlas of hennep) en de polyester hars wordt vervangen door biohars. Nabasco is hiermee een duurzamer materiaal dan glasvezelversterkt polyester, terwijl het dezelfde eigenschappen zoals onderhoudsarm, laag gewicht en vrije vorming heeft.

Nabasco werd al eerder toegepast in de ANWB paddestoellen. Hierbij werd echter nog geen biohars, maar de conventionele polyesterhars gebruikt. Sinds deze zomer zijn de eigenschappen van de natuurvezelversterkte biohars zodanig dat de straatnaamborden, met Nabasco geproduceerd kunnen worden.

Bron: NPSP composieten